Tiedätkö, mikä on kasvuhakuisen työnantajan unelma? Se, että kasvumme tekijät, eli tarvitsemamme osaajat ovat meihin oma-aloitteisesti yhteydessä ja me otamme heitä sisään meille optimaalisina hetkinä ilman sen suurempaa rekrytointivaivaa. Kuulostaako se utopistiselta unelmalta sinun korvaasi? Sen ei tarvitse olla. Rakenna moderni työnantajabrändi tekemällä yrityksestänne media ja vaikuta positiivisesti talent-kohdeyleisönne ammatti-identiteettiin.
Työnantaja tee itsestäsi media ja rakenna moderni työnantajabrändi
Sosiaalinen media on “the paikka”, jossa talent-yleisö meidät kohtaa ollessaan sosiaalisessa vuorovaikutuksessa heitä kiinnostavien ihmisten kanssa. Toisin kuin moni ajattelee, verkkosivuille tullaan (jos tullaan) muista lähteistä inspiroineen tiedon tai uteliaisuutta herättäneen viestin perässä. Yritykset eivät ole itsessään enää kiinnostavia. Ihmiset ovat. Mitä useampi yrityksen työntekijä antautuu mielenkiintoiseen ja asiantuntevaan vuoropuheluun sitä vetovoimaisempi työnantajabrändi.
Moderni työnantaja sallii, tukee ja rohkaisee työntekijöitä jakamaan yrityksen ilosanomaa omille verkostoilleen.
Sisältömarkkinointi työnantajabrändin rakennusaineena
Moderni työnantajabrändi hyödyntää aktiivisesti sisältömarkkinointia vetovoimaisuuden rakennusaineena. Yrityksen työntekijöiden tuottamat ja jakamat sisällöt vetoavat vastaavista aiheista kiinnostuneisiin toisiin ammattilaisiin. Aktiivinen sisällöntuotanto ja sisällön jakaminen, keskustelu ja verkostoituminen edesauttavat vahvan muistijäljen syntymistä. Kun kohdeyleisöön kuuluvalle talentille tulee työpaikan vaihtaminen ajankohtaiseksi, on todennäköistä, että hän ovat yhteydessä juuri niihin yrityksiin, jotka toimivat häntä kiinnostavien aiheiden parissa.
Moderni työnantajabrändi ja laulava ovipumppu
Moderni työnantajabrändi ei ole pelkästään sisällöntuottamista ja jakamista. Moderni työnantajabrändi on rakennettu yrityskulttuurista ja työntekijäkokemuksista. Moderni työnantaja kehittää positiivisia työntekijäkokemuksia ja huolehtii myös hakijakokemuksista.
Yrityksen ulkopuolinen talent-yleisö, eli työnhakijat ja entiset työntekijät seuraavat myös aktiivisesti yrityksen viestejä ja jakavat niitä eteenpäin omille verkostoilleen. Suositteluja ansaitseva työnantaja tulee kokemaan laulavan ovipumpun magian rekrytointiensa tukena.
Laulavan ovipumpun ansiosta rekrytoinnin pipeline (talentien liidilista) on riittävän runsas ja ajantasalla. Ulos valuvat vain ne, jotka eivät enää vie yritystä omalla panoksellaan kohti tavoitteita.
Miten tähän päästään?
Lähdetään siitä, että ensin luodaan ja ylläpidetään työn tekemiselle hedelmällisiä olosuhteita. Ne vaikuttavat työntekijäkokemuksiin. Jos perusta ei ole kunnossa, henkilöstö ei anna omaa nimeään ja verkostojaan työnantajan käyttöön.
Työntekijäkokemusten rinnalla on myös kerrottava yrityskulttuurin tarinaa ulospäin. Me suosittelemme strategisen yrityskulttuurin tarinaa kivakulttuurin sijaan. Strategisen yrityskulttuurin tehtävänä on innostaa henkilöstö strategian mukaiseen toimintaan. Mitä selkeämmin pystymme kertomaan strategiastamme osana yrityskulttuuria, sitä todennäköisemmin viestimme puhuttelevat rekrytoinnin kannalta juuri oikeanlaisia osaajia.
Työnantajamediasi rakentaminen on hyvällä mallilla, kun se muistuttaa sisältömarkkinointia. HR-sisältömarkkinoinnissa tuotetaan omalle talent-yleisölle ammatillisesti arvokasta sisältöä. Kun sisältösi on timanttista, se herättää tunteita, tykkäyksiä ja jakoja. Säännöllinen talent-yleisön altistaminen sisällölle muuttuu ennen pitkää lämpimiksi talent-liideiksi. Kun ensin annat, annat ja annat ammatillisesti arvokasta tietoa, ja vasta sitten pyydät takaisin, ei pyyntöösi suhtauduta kylmästi.
#1 Opettele tuntemaan talent-yleisösi
Työnantajan täytyy tuntea oma kohdeyleisönsä. Miten muuten voimme tuottaa sellaista sisältöä, joka puhuttelee haluamiamme osaajia ja saa heidät kiinnostumaan juuri meistä? Talent-yleisön tarpeet tulee tunnistaa ja heille tyypillinen käyttäytyminen tunnistaa. Kun tiedämme, mistä he välittävät, missä he liikkuvat, mitä he tarvitsevat ja miten heidän huomionsa saadaan parannamme tavoitteissamme onnistumista merkittävästi.
Lue kohdeyleisön profiloinnista lisää >>
#2 Tuota talent-yleisöllesi arvokasta sisältöä
Talent-yleisölle aidosti arvokas sisältö on yleensä jotain ihan muuta kuin ne tyypilliset ”kakku-kahvi-kiva” -kuvat. Ammatillisesti arvokasta sisältöä saa ja voi toki maustaa kivakulttuurin tunnelmia esittelemällä, mutta sisäpiirikuvina ne vetoavat yleensä parhaiten vain omaan henkilöstöön.
Minkä aiheiden tai ongelmien ympärillä osaajasi pyörivät? Voisiko sinulla olla jotain talent-yleisölle arvokasta sanottavaa aiheesta? Jotain, jonka avulla hän voi ratkaista omaan työhönsä liittyvän ongelman tai jotain, josta hän voisi oppia uutta? Unohda minä-vinkkeli ja mieti, mikä kohderyhmääsi kiinnostaa. Paras yhdistelmä on sekä ammatillisesti kiinnostava että seuraavan uraliikkeen ajankohtaiseksi tullessa kiinnostava sisältö. Vie sisältö ja dialogi niihin kanaviin ja tapahtumiin, joissa yleisösi viettää aikaansa.
Katso tästä 24 ideaa HR-sisältömarkkinointiin >>
#3 Unohda kampanja-ajattelu. Media on aina ”päällä”
Mikään brändi ei rakennu hetkessä, eikä jää ihmisten mieliin yhden kampanjan tuloksena. HR-sisältömarkkinointiin pätee samat säännöt kuin muuhunkin sisältömarkkinointiin. Työnantaja, joka toimii kuten media tekee suunnitelmallista julkaisutyötä. Tavoitteena on työnantajabrändi, jonka ansiosta yrityksestänne kiinnostuvat ne talentit, jotka innostuvat strategiastanne, samaistuvat yrityksenne missioon ja istuvat luontaisesti omalla toiminnallaan strategiseen yrityskulttuuriinne.
Moderni työnantajabrändi on ammatillinen media, joka pyrkii toiminnallaan vaikuttamaan yrityksen liiketoiminnan kannalta tärkeisiin talent-kohdeyleisöihin siten, että nämä talent-yleisöt kiinnostuvat ja sitoutuvat yritykseen joko suosittelijan tai työntekijän roolissa. Anna, anna, anna arvoa, jotta voit pyytää vastineeksi palvelua.