Talent on tarinan sankari. Mitä se tarkoittaa ja miten sinä voit tätä tietoa HR-markkinoijana hyödyntää?
Tyypillinen yritysviestintä keskittyy kertojansa ihmeellisyyteen ja puuduttaa yleisönsä
Kautta aikojen yritysten viestintä sekä asiakkaille että työnhakijoille on keskittynyt siihen, mistä yritys tietää eniten: yritys itse, sen historia, palvelut, tuotteet ja saavutukset.
Kohtaamme tätä kaiken aikaa. Jos tapaat ammatissasi esimerkiksi B2B-myyjiä, tunnistat kenties ne monet tilanteet, kun sinulle on tultu myymään palveluita? Lähes poikkeuksetta keskiverto myyjä käyttää sinun aikaasi puhumalla enemmän itsestään ja myyntitarpeestaan kuin kysyy sinusta asiakkaana ja kuuntelee sinun työhösi liittyviä tarpeita.
Saman voi kokea seminaaripuheenvuoroissa. Ei ammatikseen puhuvat käyttävät tyypillisesti puheenvuoronsa alusta merkittävän osan kerratakseen omaa ja edustamansa yrityksensä historiaa, tunnuslukuja ja esittelemällä asiakaslogoja. Ennen kuin puheenvuoron lupaamaan otsikkoon päästään, on kulunut puolet puheenvuoron ajasta.
Tarina tempaa mukaansa
Sinäkin olet varmaan kokenut useamman kerran sen tunteen, kun joku hyvä kirja tai elokuva vie sinut mukanaan? Uppoudut täysin tarinan vietäväksi, samaistut päähenkilöön ja elät täysillä mukana tarinassa alusta loppuun. Jos kyseessä on kirja, alat himmailla loppumetreillä, koska et halua tarinan loppuvan.
Tarinalla on tuollainen, jo parin tuhannen vuoden aikainen voima. Hyvä tarina tempaa meidät mukaansa, innostaa, inspiroi, liikuttaa, voimaannuttaa, luo uskoa, vetoaa meihin – saa meidät tuntemaan.
Jokainen teksti ei kuitenkaan ole tarina, kuten jokaisesta riimittelystäkään ei synny runoa tai sanan parsista sinfoniaa. Todellisella tarinalla on erityinen, tunnistettu muotonsa – viitekehyksensä. Kertomuksesta tulee tarina vasta, kun se täyttää tietyt tunnusmerkit. Ja näissä tunnusmerkeissä piilee tarinan voima. Jos tunnusmerkit jätetään kokonaan tai osittain pois, suunniteltu tarinan voima katoaa.
Lue lisää tarinallistamista käsitteleviä sisältöjämme >>
Talent on tarinan sankari – mitä se tarkoittaa?
Jotta tekstin pätkää voi kutsua tarinaksi, siinä tulee olla tietyt elementit. Ilman näitä keskeisiä, tarpeellisia elementtejä ei voida puhua tarinasta. Voidaan puhua tekstistä, voidaan puhua viestistä, voidaan kenties puhua kertomuksesta. Mutta tarina-termin käyttäminen edellyttää, että teksti sisältää tarinan elementit.
Vaikuttavampi HR-viestintä syntyy siitä, että vaihdamme rooleja talentin kanssa. Jos olemme tähän saakka korostaneet viestinnässä yritystä, nyt pääosaan nouseekin työntekijä tai työnhakijakohteemme.
Yrityksen korostaminen viestinnässä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työpaikkailmoituksen tärkein osio, eli alkuosa, on käytetty kertomaan yrityksestä, sen tunnusluvuista, saavutuksista ja asiakkaista. Tai puheenvuoron ensimmäinen osio keskittyy siihen, mitä kaikkea puhuja itse on elämässään saavuttanut.
Talentin nostaminen ”päähenkilöksi” tarkoittaa sitä, että menemme suoraan siihen asiaan, joka kiinnostaa talenttia: mitä sellaista meillä on, joka tekisi hänen elämästään juuri nyt parempaa.
Kohdeyleisölle samaistuttava, tarinan muotoon puettu ja yksinkertaisella kielellä viestitty sanoma on sellainen, jonka hänen aivonsa päästävät läpi kaiken informaatiotulvan keskellä. Tarinan kaari ja roolit antavat meille viitekehyksen, johon sanomamme asemoimme, jotta viestimme vaikuttaa haluamallamme tavalla.
Jakson sisältö
Tässä Vaikuttava työnantajabrändi -podcastin jaksossa https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg kertoo muun muassa:
- Minkä roolin yritykset tyypillisesti ottavat ja miksi se ei tehoa
- Mitä talent tarinan sankarina tarkoittaa
- Miten yritys antaa sankarin roolin talentille esimerkiksi työpaikkailmoituksessa
- 6 hyötyä työnantajalle, kun hän HR-viestinnässä ja HR-markkinoinnissa asettaa talentit sankarin rooliin
- Miksi tarina toimii näin hyvin
- Donald Millerin kehittämä 7-osan viitekehys tarinan kerrontaan
- Maslown tarvehierarkian yhtenä työkaluna talent-tarpeiden tunnistamisessa ja hyödyntämisessä tarinallistamis-työssä
Kuuntele jakso
Kuuntele jakso Soundcloudissa >>
Jakson kesto: 47:25
Vaikuttava työnantajabrändi© -podcastista
Eminen https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg Rantasen juontama Vaikuttava työnantajabrändi© -podcast on tarkoitettu moderneille HR-ammattilaisille, jotka haluavat vaikuttaa omalla työllään edustamansa yrityksen liiketoimintastrategian toteuttamiseen ja bisneksen tavoitteiden saavuttamiseen. @rantanensusanna jakaa viikoittain käytännön vinkkejä, ideoita ja kokemuksia siitä, miten yritys voi vaikuttaa määrittämiinsä talent-yleisöihin modernin työnantajabrändin rakentamisen, eli tarinallistamisen ja HR-sisältömarkkinoinnin keinoin.