Yritysblogi ja säännöllinen bloggaaminen – Eminen vinkit

Onko yritysblogi suunnitelmissasi? Vai pohditko, miten yrityksen blogia kannattaa pyörittää, jotta kollegat innostuvat ja työhön kuluvasta ajasta on jotain hyötyä?

Bloggaaminen on edelleen erinomainen tapa saada yritykselle näkyvyyttä ja nimeä oman asiansa sanansaattajana. Hyvä yritysblogi tuottaa säännöllistä kävijävirtaa yrityksen verkkosivuille. Sen lisäksi, että esimerkiksi tämä Eminen blogi saa jatkuvasti palautetta lukijoilta se toimii myös liidigeneraattorina, puhujakeikkojen myyntikanavana ja toimittajien käyttämänä lähteenä. Hyvä yritysblogi on paljon enemmän kuin satunnaisten mielipiteiden julkaisualusta.

Yritysblogi toimii parhaiten myynnin tukena, luottamuksen rakentajana

Olen aloittanut, lopettanut ja myös unohtanut lukuisia blogeja vuodesta 2005 alkaen, jolloin aloitin bloggaamisen. Pisimpään olen kirjoittanut omien yritysteni blogeihin. Tekstejä syntyy suomeksi ja englanniksi – sekä omiin blogeihin että vieraskirjoituksina muiden yritysten blogeihin. Ensimmäinen ison yleisön saavuttanut bloggaajakokemukseni on Fakta-lehden blogi, johon kirjoitin vierasbloggaajana koko äitiyslomani ajan vuonna 2009. 

Bloggaaminen on mahtavaa, mutta sen lisäksi se on myös ammatillisesti erittäin hyödyllistä ja arvoa generoivaa. Tärkein oppini bloggaamisesta on se, että parhaimmillaan yrityksen blogi on liidigeneraattori, joka rakentaa luottamusta yrityksen osaamiseen ja palveluihin ja tukee myyntityötä. Oma asiantuntija- tai henkilöbrändini on syntynyt puhtaasti bloggaamisen ja myöhemmin myös muunlaisen aktiivisen sisällöntuotannon tuloksena. Moni seuraajani tietääkin, miten pyöritän sisällöntuottamisen ja inbound-myynnin kuviota yrittäjänä.

Älä sekoita yritysblogia päiväkirjaan

Tiesitkö, että bloggaamista kutsuttiin aikojen alussa termillä ”journaling”? En usko, että tuota termiä on käännetty suomeksi. Bloggaamisen ottaessa ensimmäisiä askeleitaan täällä Suomessakin, blogit olivat pääsääntöisesti julkisen päiväkirjan kaltaisia:

  • Blogin sisältämissä postauksissa (eli julkaisuissa) ei ollut välttämättä mitään yhteistä nimittäjää, eli punaista lankaa.
  • Sitä blogattiin silloin, kun syntyi joku päähänpisto tai oivallus, ei mitenkään suunnitelmallisesti.
  • Kohdeyleisöä ei oltu määritelty. Bloggailtiin vaan.
  • Uusia julkaisuja ei välttämättä jaettu minnekään. Ne olivat luettavissa yrityksen sivuille tultaessa.
  • Julkaisut olivat tyyliltään mielipidekirjoituksia ja niiden aiheet vaihtelivat kirjoittajan inspiraation mukaan.

Näin minäkin aloitin.

Tällaisia mielipidekirjoituksen omaisia blogeja näkyy vielä erityisesti hitaammin kehittyvien korporaatioiden sivuilla. Ne ovat nykyään harmittavan hyödyttömiä.  Ne eivät anna ratkaisuehdotuksia, joita tämän päivän yleisö etsii. 

Miten säännöllistä yritysblogia kirjoitetaan?

Säännöllinen yritysblogin kirjoittaminen nojaa erittäin vahvasti suunnitteluun. Mitä tarkempi suunnitelma, sen helpommaksi työ käy ja sitä miellyttävämpääkin se on! Sisällöntuottaminen on luovaa työtä ja vaatii jonkinlaista flow-tilaa.  Yleensä pakottaminen tai itsensä nurkkaan ajaminen eivät ole ne tehokkaimmat flow-tilaan pääsemisen tavat.

Yritysblogia suunnitellaan aktiivisesti koko ajan noin 3 kuukautta eteenpäin. Suunnittelu tarkoittaa sitä, että julkaisujen työotsikot, kohdeyleisöt (jos useita vaihtoehtoja) ja sisällön pääviesti on suunniteltu eteenpäin ja tekstin kirjoittaja on tiedossa.

Ennakkoon suunnittelu on avain onnistumiseen. Muutoin tulee todella nopeasti eteen tilanne, jossa pitäisi julkaista, mutta ei ole mitään julkaistavaa. Satunnaisesti julkaiseva blogi ei ole investointi vaan kulu.

Yritysblogi ja sisällöntuotannon suunnittelu

(1) Blogin kohdeyleisön määrittäminen 

Määritä blogin kohdeyleisö tai kohdeyleisöt mahdollisimman selkeästi tietääksesi, kenelle bloggaat ja mikä häntä todennäköisesti kiinnostaa. Tämä helpottaa sisällöntuotantoa ja sisällön tilaamista muilta huomattavasti. 

Me Eminessä olemme määrittäneet kohdeyleisömme seuraavasti:

  • Kasvuyritysten päättäjät (yrittäjä tai liiketoimintajohto)
  • HR-johto
  • HR-markkinoinnin tekijät (jotka voivat hoitaa tuota tonttia erilaisilla titteleillä)

(2) Blogin tavoitteiden määrittäminen

Määritä bloggaamiselle tavoitteet. Mitkä asiat kertovat, että bloggaamiseen käytetty aika on ollut investointi, ei kulu? 

Yleensä bloggaamisessa seurataan ainakin:

  • Julkaisun katselut
  • Julkaisun katseluun käytetty aika
  • Bounce Rate, eli välitön poistuminen

Meillä Eminessä seurataan myös, mitkä aiheet yleisöämme kiinnostavat eniten. Haluamme luonnollisesti tuottaa sisältöä, josta yleisö on eniten kiinnostunut. Näin he palaavat takaisin, suosittelevat sisältöjämme muillekin sosiaalisessa mediassa, ja mikä tärkeintä, siirtyvät yhdestä julkaisusta muualle sivustollemme.

(3) Sisällön ideointi

Mitä kohdeyleisösi etsii verkosta? Yritysbloginne ja sen julkaisujen pitäisi nousta esille, kun kohdeyleisönne googlaa heille tärkeistä asioista. Mieti, mitä kohdeyleisösi voisi googlata. Jos et ole varma, käytä Googlen Avainsanojen suunnittelijaa >> 

yritysblogi sisältöideointi Google avainsanojen suunnittelija

Sisällön ideointia pitää opetella. Mitä enemmän sitä tekee, sitä paremmaksi ideoinnissa tulee. Minustakin tuntui joskus, etten keksi mitään kirjoitettavaa. Mutta aina ne ideat jostain kuitenkin kumpuavat. Minulle sattuu harvoin enää sellaista tilannetta, etten keksisi mitään kerrottavaa ja jaettavaa.

Sisällön ideointia pitää tehdä koko ajan, koska muutoin tärkeä julkaisujen säännöllisyys katkeaa todella helposti ensimmäisen sairastapauksen, loman tai työkiireen tultua. Eli aika helposti.

Google Avainsanasuunnitelijan hakutuloksia voi hyvin käyttää ideapankkina. Ylläpidä ideapankkia riittävän usein, vaikka viikottain. Kutsu muitakin sen ylläpitoon tai pidä vaikka sisäisesti eri ryhmien kanssa ideariihiä, joissa keräät raakaideoita ja mahdollisia sisällöntuottajia yritysblogiinne. 

(4) Sisällöntuottajat

Yes, säännöllisesti julkaiseva yritysblogi tarvitsee sisällöntuottajia.

Ajattelitko kirjoittaa itse? Ehditkö kirjoittaa riittävästi vai tarvitseeko sinun kutsua apuun kollegoita?

Kuka voisi osallistua kirjoittamiseen sinun lisäksesi? Se selviää katsomalla sisältöidea-listaanne ja pohtimaan, kuka tai ketkä yrityksessänne pystyvät puhumaan asiantuntevasti listanne teemoista.

Kaikkien sisällöntuottajien ei tarvitse osata itse kirjoittaa. Riittää, että yksi osaa kirjoittaa ja kykenee haastattelemaan yrityksenne asiantuntijoita substanssin kerätäkseen.

Tekstejä voidaan tuottaa joko kirjoittajan nimellä tai hän voi toimia haamukirjoittajana asiantuntijoillenne. Tämä tarkoittaa sitä, että tekstit julkaistaan ikäänkuin asiantuntijoidenne kirjoittamina.

Löytyykö verkostoistanne asiantuntijabloggaajia vierasbloggareiksi? Sen lisäksi että vierasbloggarit ovat avuksi sisältökalenterin täyttämiseksi, kohdeyleisönne keskuudessa tunnetut vierasbloggarit ovat myös erinomainen tapa saada blogillenne lisää näkyvyyttä ja lukijoita. Vierasbloggareilta kannattaa kysyä tekevätkö he työn ilmaiseksi vai odottavatko he korvausta. Kiireisen vierasbloggaajan kalenterista voi löytyä nopeastikin aikaa korvausta vastaan.

(5) Sisältökalenteri

Sisältökalenteri on säännöllisen sisältömarkkinoinnin keskiössä. Sisältökalenteri on suunnittelun työväline ja sillä varmistetaan, että yrityksen blogissa on säännöllisesti julkaistavaa, julkaisut tukevat yrityksen muita tärkeitä tapahtumia ja että kaikki kohderyhmät ja teemat tulevat katetuiksi. Kalenteriin suunnittelu on tärkeää siksi, että sisällön tuottaminen vie aikaa. Suunnittelemalla eteenpäin saadaan lisäaikaa sisällön tuottamiseen.

Meillä on Eminessä käytössä erilaisia sisältökalentereita. Blogin tukena meillä on Trello ja podcastissa käytän Exceliä. Instagram-suunnitelmassa Siiri käyttää jaettua Google Sheetiä. Maksullisissa sosiaalisen median alustoissa on omat sisältökalenterinsa, joista on erittäin paljon apua myös sisällön jakamiseen ja vaikutuksen mittaamiseen.

Trello Board on hyvä, verkossa jaettava ja vieläpä peruskäyttöön ilmainen työkalu. Markkinoille on nyt tullut myös Taskworld, joka pitää itseään parempana kuin Trello. Excelkin käy hyvin, jos teet sisältösuunnittelua yksin.

(6) Valmis sisältö

Valmis sisältö joko julkaistaan heti tai tallennetaan sisältöpankkiin myöhempää julkaisua varten. Sisältö kannattaa valmistella julkaisuvalmiiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että artikkelikuva ja muu kuvitus, meta-kuvaus ja avainsanat on kaikki valmiina julkaisua odottamassa blogissa. Päätoimittaja, eli blogista vastaava henkilö julkaisee sisältöä suunnitelman mukaisessa järjestyksessä.

Yritysblogin markkinointi

Kuinka paljon verkkosivuillanne käy vierailijoita? Kuinka todennäköistä on, että uusi julkaisu blogissa tavoittaa yleisönne?

Yleensä julkaisuja pitää markkinoida, eli yrityksen on jaettava sisältöä sosiaaliseen mediaan ja uutiskirjeisiin saadakseen julkaisulle lukijoita. Tätä kannattaa pohtia yhdessä henkilöstön kanssa. Mitä useampi yrityksen työntekijä jakaa julkaisun omille verkostoilleen, sitä enemmän julkaisu saa orgaanista näkyvyyttä. 

Viime aikaisten sosiaalisen median algoritmimuutosten vuoksi yritystilien tekemät julkaisut eivät tavoita enää ilmaista näkyvyyttä samalla tavalla kuin ennen. Siksi henkilöstön apu sekä ostettu näkyvyys tukevat tekstien leviämistä kohdeyleisöjen tietoisuuteen. Jos sisällön tuottamiseen on käytetty kallisarvoista työaikaa, kannattaa sille vähän näkyvyyttä kyllä ostaa. Sosiaalinen media on vielä halpa areena.

Bloggaamisen sijaan meillä tehdään nykyään sisältömarkkinointia

Mekin täällä Eminessä bloggailimme aikamme. Jaoimme mielipiteitämme ja näkemyksiä, ja niitä luettiin. Ajat muuttuivat. Tuli yhä useampia omien mielipiteidensä ja näkemystensä jakajaa kisaamaan saman yleisön huomiosta. Yleisö alkoi kysyä ”mitä sitten?”. ”Jos emme tee enää näin, mitä ehdotat vaihtoehdoksi?”. Yleisö alkoi lukemaan ratkaisuja.

Me lopetimme mielipiteiden kirjoittamisen ja aloimme tekemään sisältömarkkinointia. Alkuun se tuntui jännittävältä ja vähän hullun rohkealtakin! Miksi antaa ilmaiseksi tietoa, josta olemme aina laskuttaneet?

Siksi, että sisältömarkkinointi, jopa vain blogiin sijoitettuna, on sekä kasvattanut että vahvistanut Eminen yleisön luottamusta Emineen ja meidän osaamiseemme. Annamme maistiaisia riittävästi, jotta kotikokit voivat testailla keitoksia. Aika moni haluaa kuitenkin sen gourmet-kokin tosipaikan tullen ja soittaa silloin meille.

Sisältömarkkinoinnin tuottamaninen on maksanut itsensä takaisin moneen kertaan. Kun bloggaamisen taidon hallitsee, syntyy hinkua siirtyä myös muunlaisen sisällön tuottamiseen samoilla perusohjeilla. Meilläkin tuotetaan nykyään myös podcastia – ihan kuten blogia.

***

Kiitos eräälle lukijallemme, joka huomasi virheen sivustomme ja analytiikan välisessä yhteydessä. Poistimme tästä julkaisusta virheelliset tiedot. Päivitämme uudet bounce rate -tiedot, kun koodivirhe on korjattu.

Blog image Mastering Persuasive Communication in Direct Sourcing
21/09/2024

Mastering Persuasive Communication in Direct Sourcing

Blog header with texh Does your career offer fix a job seeker's problem
18/09/2024

Fixing your ideal job seeker’s problem with your career offer – a paradigm shift!

These are the three best performing content on Instagram
11/09/2024

These are the three best performing content on Instagram

Employer Branding vs. EVP Unpacking the Mystery with a Funky Restaurant Comparison
04/09/2024

Employer Branding vs. EVP: Unpacking the Mystery with a Funky Restaurant Comparison

Saattaisit pitää myös näistä
Blog image Mastering Persuasive Communication in Direct Sourcing
21/09/2024

Mastering Persuasive Communication in Direct Sourcing

Blog header with texh Does your career offer fix a job seeker's problem
18/09/2024

Fixing your ideal job seeker’s problem with your career offer – a paradigm shift!

These are the three best performing content on Instagram
11/09/2024

These are the three best performing content on Instagram