Uuden työn aloittaminen ja ensivaikutelma

Olen nyt reilut kaksi viikkoa miettinyt mitä kaikkea uuden työn aloittaminen pitää sisällään. Aloitin täällä Eminessä tammikuun alussa HR Marketing Specialistina. Huomaan pohdiskelleeni viime viikkoina syntynyttä ensivaikutelmaa ja omia odotuksiani uuden työn aloittamiseen liittyen.

Viime syksynä etsin uralleni suuntaa ja työnantajaa, jonka kanssa arvomaailmat kohtaavat. Olin seurannut Emineä jo yli vuoden verran ja pohtinut useamman kerran, että me saattaisimme olla toisillemme sopiva match. Samastuin vahvasti Emineen. Minullekin on tärkeää elinikäinen oppiminen, tahto auttaa ja opastaa, edelläkävijyys sekä empaattinen ote työskentelyyn.

Ja niinhän siinä kävi: tapasimme, tutustuimme ja ihastuimme. Arvomaailmat kohtasivat! Aloitin uuden työn intoa puhkuen.

Uuden työn aloittaminen ilahduttaa, jännittää ja herättää kysymyksiä

Lämmin rekrytointiprosessi ohi, työsopimus allekirjoitettu ja fiilis aivan huikea! Ensimmäinen työpäivä on merkattu kalenteriin. Pian pääsen tutustumaan uuteen tiimiin sekä työtehtäviini tarkemmin. Hymyilyttää ja kutkuttaa! Ja vähän myös jännittää… Kuinkakohan minut otetaan uudessa työpaikassa vastaan?

Uuden työn aloittaminen on jännittävää aikaa. Vuosi sitten valmistuneena Emine on minulle toinen ihka oikea työpaikka urallani. Ensimmäisessä työpaikassa olin suunnannut kiinnostusta toisaalle: työskentelin suuressa organisaatiossa inhouse-HR:n parissa vastaten rekrytointiprosessista. Vaihtaessani urani suuntaa HR-markkinointiin ja konsulttityöhön, vaihdoin myös täysin erilaiseen työympäristöön.

Kysymyksiä, joita uusi työntekijä pohtii ennen uuden työn aloittamista

Ennen työsuhteen alkua pohdin tosissani sitä, kuinka sovellun työskentelemään neljän hengen tiimissä ja pärjäänkö uudessa roolissa.

Kuinka istun uuteen porukkaan ja löytyykö minulle se oma paikka tiiviissä ryhmässä?

Jännitin, kuinka uudet työkaverit ottaisivat minut vastaan. Tykkäävätkö he minusta ja tykkäänkö minä heistä?

Mitä jos jäänkin yksin?

Kuka minua perehdyttää?

Mitä jos en opi?

Mitä jos kohtaamani hehkutus Eminestä työpaikkana ei vastaakaan odotuksia?

Pääni tulvi kysymyksiä, joihin halusin vastauksen – hieman malttamattomana tyyppinä mielellään heti.

Mitä tietoa uusi työntekijä etsii ennen työsuhteen alkua?

Edessä vielä kolme viikkoa odottelua, kunnes pääsen aloittamaan työt. Kolme pitkää viikkoa. Kuinka jaksan odottaa?

Lievittääkseni jännitystä minä googlailen Eminen nettisivuja, blogia ja sosiaalisia medioita. Huomaan tarkastelevani sisältöjä aivan uudella tavalla – olenhan pian osa tätä porukkaa. Erityisesti uusiin työkavereihin ja arkeen liittyvät julkaisut kiinnostavat: tykkäilen ja kommentoin niitä sosiaalisessa mediassa ahkerasti. Ilokseni Eminessä ei taidettu myöskään jaksaa odottaa: minut otettiin heti mukaan tiimiin.

Uuden työntekijän odottamisen tuska huomioitiin Eminessä erityisen hyvin. Minut lisättiin välittömästi sisäisiin keskusteluryhmiin ja kansioihin. Sain tunnukset sähköpostitilille ja kalenteriini alkoi ropista varauksia. Lisäksi sain dokumentin ensimmäisten kuukausien työtehtävistä sekä materiaalia itseopiskelua varten.

Lievittääkseni jännitystä googlailen Eminen nettisivuja, blogia ja sosiaalisia medioita. 

Erityisesti uusiin työkavereihin ja arkeen liittyvät julkaisut kiinnostavat.

Tiesin siis jo ennen ensimmäistä työpäivääni tulevista työtehtävistä, tiimin kuulumisista ja ensimmäisten viikkojen aikataulusta. Tällaista en ollut koskaan aiemmin kokenut.

Kaltaiselleni innostujalle ja jännittäjälle kaikki etukäteistieto oli enemmän kuin tervetullutta. Sain valmistautua työn alkuun rauhassa. Pystyin hahmottamaan mitä minulta odotetaan ensimmäisten kuukausien ajalta. Lievitti jännitystä kummasti!

Molemmin suuntaista hehkutusta

Tutustuin saamiini materiaaleihin ja seurasin Emineä eri kanavissa ahkerasti. Hehkutin uutta työpaikkaani innokkaasti sosiaalisessa mediassa. Yllätyksekseni tuleva työnantajani teki samoin. Huomasin nimeni nousevan esiin useamman kerran Eminen julkaisuissa eri kanavissa. Ihania tyyppejä! Hekin ovat innoissaan minusta, ajattelin.

Mitä odotan ensimmäiseltä työpäivältä?

Kävelen toimistolle odottavin fiiliksin. Uuden työn aloittaminen jännitti ja nukuin yön hieman huonosti. Silti hymyilyttää ja olen virkeä. Pohdin työmatkalla, millainen ensimmäinen päivä on? Kuka minut ottaa vastaan ja opastaa alkuun? Missä työpisteeni sijaitsee? Tapaanko kaikki uudet työkaverit? Onko meillä aikaa tutustua? Yritän rauhoittaa mieltäni kuuntelemalla musiikkia. Pian ensimmäinen päivä starttaa.

Ensimmäisenä työpäivänäni vastaanottokomitea https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg & Siiri odottivat toimistomme ovella yhtä innokkaina kuin minä. Odotus tuntui olleen molemmin puolinen. Autenttiset riemunkiljahduksineni pääsivät Eminen Instagramiin heti. Ensimmäisen päivän hetkiä päivitettiin muutoinkin Instagramiin pitkin päivää. Se oli hauskaa, sillä ystäväni pääsivät seuraamaan tulokaskokemuksiani livenä.

Fiilisten vaihdon jälkeen tutustuin uuteen toimistoon. Toisesta huoneesta löytyi oma työpöytäni. Pöydällä lepäsi uusi läppäri, muistiinpanovälineitä, Emine -juomapullo ja -kangaskassi sekä tuiki tärkeitä toimistotarvikkeita, kuten sydänkuviolliset nenäliinat ja silmälasien puhdistusliinoja (vinkki: toimivat näppärästi myös läppärin näytön putsaamiseen!).

uuden työn aloittaminen
Minut otettiin näin lämpimästi vastaan ensimmäisenä työpäivänä.

Pisteenä iin päällä oli suloinen kettupussukka, jonka sisältä sain jalkaani ihanat toimistovillasukat! Olin sekä liikuttunut että silminnähden onnellinen. Ensimmäistä työpäivääni Eminessä oltiin todella ajateltu. Tunsin itseni aika tärkeäksi tyypiksi.

Ensimmäistä työpäivääni oltiin todella ajateltu. Tunsin itseni aika tärkeäksi tyypiksi.

Iltapäivä sisälsi toimintaa koko tiimin kera. Kävimme yhdessä lounaalla, ja keskustelimme omista työskentelytavoistamme sekä Eminen strategisista painopisteistä vuodelle 2019. Pääsin heti mukaan siihen, missä olemme menossa ja piirtämään itselleni tarkemman kuvan tulevasta vuodesta.

Onnistumisen mittarit ja perehdyttäminen 
on molemmille tärkeää

Uutena työntekijänä toivon pääseväni mahdollisimman nopeasti kiinni työtehtäviin ja toimiston arkeen. Perehdyttäminen on mielestäni tässä kaiken A ja O. Olin saanut etukäteen osviittaa siitä, miltä ensimmäiset kuukauteni Eminessä näyttävät. Monenlaisia perehdytyksiä läpikäyneenä mietin, miten perehdyttämisprosessi todellisuudessa Eminessä toteutuu. Jäänkö yksin oppimisen kanssa? Mitä minulta odotetaan? Mitä kaikkea minun täytyy oppia ja missä ajassa? Miltä onnistuminen näyttää? Entä jos epäonnistun? Saanko tarpeeksi palautetta ja uskallanko antaa sitä itse?

Ilokseni onnistumisen mittarit olivat ohjelmassa heti ensimmäisenä päivänä. Ne näyttivät olevan myös Eminessä tavoitteellisen perehdyttämisen top-listalla.

Päivän päätteeksi tutustuin esimieheni https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpgn kanssa tarkemmin työtehtäviini sekä perehdytysajan palautetaulukkoon. Taulukon avulla seuraamme ja arvioimme yhdessä oppimistani puolen vuoden ajan kuukausittaisissa palautekeskusteluissa. Pystymme tarkkailemaan kehitystäni ja bongaamaan osa-alueita, jotka hallitsen ja joissa kaipaan vielä harjoitusta. Palautekeskusteluajat napsahtivat kalenteriini jo ennen ensimmäistä työpäivää.

Sekä työnantaja että työntekijä ovat sitoutuneita uuden työntekijän oppimisprosessiin.

Tulokkaan näkökulmasta koeajan seuranta ja kuukausittaiset keskustelut tuntuvat hienolta. Sekä esimieheni että minä olemme molemmat sitoutuneet oppimisprosessiini. Keskustelutilanteissa voimme antaa toisillemme palautetta avoimin mielin.

Tarkasti suunniteltu perehdytysprosessi sitouttaa uuteen työhön erityisellä tavalla. Tunnen, että rooliani on todella mietitty ja työpanostani sekä alkavaa oppimatkaa arvostetaan. Kun https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg kirjasi palautelomakkeeseen ”Tuntuu kuin olisit aina ollut täällä”, hymy nousi korviini. ”

”Uuden työn aloittaminen – aina riski, mutta nyt taisi napsahtaa lottovoitto”, ajattelin.

header image for Instagram follower count matter less than view and like counts
09/04/2024

”Instagram follower count matters less than view and like counts”, says Adam Mosseri

#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

Lyhytvideoiden 6 etua

Saattaisit pitää myös näistä
header image for Instagram follower count matter less than view and like counts
09/04/2024

”Instagram follower count matters less than view and like counts”, says Adam Mosseri

#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]