Miltä työnantajasta tuntuu, kun ihmisiä lähtee – henkilöstöuutisia

Miltä työnantajasta tuntuu, kun työsuhteita päättyy ja ihmisiä lähtee?

Riippuu tietysti yrityksen koosta, työsuhteen kestosta sekä erityisesti esimiehen ja työntekijän välisen suhteen laadusta ja kestosta. Itselleni työnantajana pitkien työsuhteiden päättyminen ja sitä seuraava ero on aina surullinen tapahtuma. Työsuhteen päättymisen myötä näin pienessä organisaatiossa päättyy aina myös yksi aikakausi.

Jokaisen yksilön merkitys tähän meidän kokonaisuuteen on ollut valtava. Kaikki ne 17 työsuhdetta, jotka seitsemään yrittäjävuoteeni ja kahteen yritykseen ovat kuuluneet, ovat kasvattaneet minua valtavasti esimiehenä, johtajana ja yrittäjänä.

Näin pienessä organisaatiossa on hyvin näkynyt myös jokaisen meidän henkilökohtaisen elämän tapahtumien vaikutus yleiseen työssä jaksamiseen ja työsuhteiden hoitamiseen. 

Minulle on aina ollut tärkeää esimiehenä ja työnantajana molemmin puolinen rehellisyys, luottamus ja uskollisuus. Matkan varrella niitä on koeteltu – tietysti, mutta on sitä tullut niiden seurauksena myös peilistä vastauksia ja ratkaisuja löydetyksi.

Kun esimiehen ja työntekijän välinen suhde toimii ihanteellisesti, siihen suhteeseen kuuluu katsoa myös pidemmälle, sinne, minne tämä työsuhde ei enää kanna. Eräällä tavalla työntekijät ovat yrittäjälle kuin lapset vanhemmilleen: sen ajan, kun saat pitää heidät luonasi, tehtävänäsi on rakentaa vankka pohja sitä aikaa varten, kun he eivät enää ole luonasi.

Siitä syystä minulla onkin henkilöstöuutisia. Yrittäjävuosieni pitkäaikaisimmat työsuhteet, eli työsuhteet Roosan ja Iidan kanssa ovat tulleet näkyvissä olevan taipaleensa päähän. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut kasvaa ja kehittyä yrittäjänä ja esimiehenä juuri heidän kanssaan ja heidän tukemanaan. Näillä kahdella naisella on ollut mitä suurin vaikutus siihen, minkälaisen työpaikan, hakijakokemukset ja työntekijäkokemukset me olemme voineet, kyenneet ja onnistuneet tarjoamaan kaikkien näiden vuosien aikana. Vaikka yhteinen taipaleemme päättyy, ystävyys ei pääty. Eikä kumpikaan heistä mene kauas. Siinä vastaan tulivat erityisen merkitykselliset asiakkaat.

Henkilöstöuutisia

Työnantajakokemuksia ja henkilöstöuutisia

Roosa Kallström siirtyy OP Ryhmään

Viime lauantaina 19.8 tuli täyteen tasan 3 vuotta siitä, kun Roosa astui silloisen Hakaniemen toimistomme ovesta sisään ensimmäisenä työpäivänään Heebossa.

Maanantaina 21.8 Roosa aloitti uudessa työpaikassaan OP Ryhmässä, toivon mukaan sellaiseksi muodostuvassa uudessa roolissa, joka tulee täyttämään hänen ammatilliset intohimonsa.

Roosa ei ollut vielä edes valmistunut koulusta, kun hän aloitti meillä Heebossa. Valmistuvassa olevan, työelämänsä aloittavan nuoren innolla ja valtavalla oppimishalulla varustettuna Roosa lunasti nopeasti paikkansa. Kuluneiden kolmen vuoden aikana Roosan ura meillä on antanut esimerkin siitä, miten näinkin pienessä työpaikassa ja yrityksessä voi oikeasti oppia, kasvaa ja kehittää uraansa. Koordinaattorista asiantuntijaksi, asiantuntijasta päälliköksi, rekrytoinneista rekrytointimarkkinointiin ja rekrytointimarkkinoinnista työnantajabrändin rakentamiseen. Ja siinä sivussa pyörivät myös toimistopäällikön, kummankin yrityksen henkilöstöhallinnon, työntekijäkokemusten sekä kummankin yrityksen rekrytointi- ja perehdytysprosesseihin liittyvät vastuut. 

Näihin kolmeen yhteiseen vuoteen mahtuu tapahtumia varmasti vähintään tuplavuosien verran. Niin vaativaa, tapahtumarikasta ja myös palkitsevaa olivat yhteiset vuotemme Heebossa. Kun Heebon toimintaa alettiin ajamaan alas vuosi sitten, en ollut valmis luopumaan Roosasta. Muotoilimme hänelle uuden roolin tänne Emineen.

Kuluneen 12 kuukauden aikana kävi kuitenkin selväksi, että Eminen hyvin vahva strateginen, luova ja markkinoinnillinen fokus palveluissa ei ole Roosan juttu. Vaikka pyrimme löytämään Roosalle sopivaa roolia, se aiempi kestoilo oli kadonnut Roosan kasvoilta. 

Työnantajakokemuksia

Roosa on siitä erityinen työntekijä, että hän on ollut uskomattoman lojaali, erittäin ahkera ja tunnollinen, ja työmoraaliltaan harvinaislaatuinen. En rehellisesti olisi selviytynyt näistä vuosista ilman Roosaa. Kenties hänet lähetettiin luokseni juuri siksi.

Kun työntekijä osoittaa sellaista uskollisuutta, empatiaa ja avuliaisuutta – usein oman etunsa vastaisesti – on selvää, että suhteestamme muodostui erityinen. Kun ilo katosi Roosan kasvoilta, oli minun vuoroni osoittaa uskollisuutta, empatiaa ja avuliaisuutta, ja tuupata Roosa seuraavaan uransa vaiheeseen. Vaikka ero Roosasta tuntuu kurjalta varmasti pitkään, työnantajana velvollisuuteni on rohkaista ja tukea työntekijöiden ammatillista kehittymistä ja työn ilon säilyttämistä. Jokainen työntekijä on lahja, ja joskus tulee se aika, jolloin heidät täytyy antaa eteenpäin. 

Iida Mustonen siirtyy Rakettitieteelle

Puolentoista viikon päästä perjantaina, 1.9, on Iidan viimeinen työpäivä Eminessä. Lokakuussa tulee 4 vuotta siitä, kun Iida aloitti ensimmäisenä vakituisena työntekijänämme Eminessä. 

Muistelimme Iidan kanssa viime viikolla sitä hetkeä, kun siellä Hakaniemen toimiston sohvalla jutustelimme työhaastattelun merkeissä. Iida oli omien sanojensa mukaan ”vuoden yrittänyt päästä meille töihin, kunnes hänen sinnikkyytensä vihdoin palkittiin”.

Tiesin Iidaa palkatessani, että nyt tuli täyskäsi: löytyi työntekijä, jolla on intohimoa työntekijäkokemusten kehittämiseen, myyntityössä tarvittava paksu nahka ja kesto, valtava kasvun ja kehittymisen halu sekä oikeanlainen asenne sopeutuakseen yrittäjäpariskunnan kanssa työskentelyyn. Eikä mennyt pitkään, kun myös ne monesti peräänkuuluttamani hoksottimet antoivat ensimmäiset merkkinsä! 

Iidan panos asiakaslupaustemme lunastamiseen, tiimimme kasvattamiseen ja yrityksemme toimintojen kehittämiseen on ollut keskeinen. Seurauksena hänen asiakasrakkaudestaan, Iidan taival jatkuu syyskuussa hänen pitkäaikaisen asiakkaansa, Rakettitieteen palveluksessa. Tosin vähän erilaisissa tehtävissä, nimittäin koodareiden osaamisen myynnissä. Näiden kahden välillä on aina ollut erityislaatuinen suhde ja sielunkumppanuus. Ei ole mitään muuta työpaikkaa, jonne Iidan mieluummin luovuttaisin. 

Työnantajakokemuksia

Yrittäjien jaksamisesta ei puhuta ääneen, mutta meillä pienessä tiimissä oli selvää, että Heebon vastoinkäymiset ja kahden yrityksen kehittäminen ja kasvattaminen samaan aikaan kaikki nämä vuodet olivat kaivaneet kuoppaa jalkojeni alla. Tämän vuoden alussa Iida ehdotti, että ottaisi minulta tiiminvetovastuun auttaakseen minua väsymyksen taltuttamiseen. En voi sanoin kuvata sitä kiitollisuutta, jota tämä epäitsekäs ehdotus minussa synnytti. Sain kevään aikaa laskea kierroksia, keskittyä enemmän itseeni ja samalla Eminen palveluiden kehittämiseen ja tarkentamiseen. Tiimi oli taas hyvissä käsissä!

Kun Iidan omassa elämässä alkoi tapahtua merkittäviä, myös työelämässä jaksamiseen vaikuttavia käänteitä, oli minun vuoroni tukea Iidaa. Näin pienessä tiimissä ei pääse pakoon mitään. Joskus oikea ratkaisu on purkaa aiemmin rakennettu ja palastella itseään paremmin kantava kokonaisuus kokonaan uusista osista. Vaikka ero Iidasta tuntuu kurjalta varmasti pitkään, työnantajana velvollisuuteni on rohkaista ja tukea työntekijöiden elämän kokoisia tarpeita ja päästää irti silloin, kun ratkaisu löytyy muualta kuin meiltä. 

Mitä seuraavaksi?

Hyvien työystävien, kollegoiden ja luotettujen kumppanien poistuminen omasta arjesta tuntuu surulliselta meille kaikille. Muutoksen edessä tuttu ja turvallinen korostuu. Mutta on meillä Leon kanssa täällä Eminessä valtavan ihania muitakin kollegoita ja työystäviä!

Keväällä meillä aloittanut Siiri on nopeasti kasvanut ja kehittynyt ammatillisesti niin vakuuttavasti, että hän pystyy täyttämään myös Roosan jättämää ammatillista aukkoa. Siiri on luova ja lahjakas tekstin ja kuvitusten tuottaja, joka tekee HR-markkinoinnin sisältöjä asiakkaillemme ja huolehtii hienosti myös Eminen omasta markkinoinnista.

Viime viikolla meillä aloitti Timo, joka kokeneena markkinointiviestinnän asiantuntijana pystyy tuomaan paljon uutta ja arvokasta asiakkaillemme. Timo tulee myös jakamaan valmennusvastuun kanssani. Timon ensimmäinen valmennus on muuten jo syyskuun loppuun aikataulutettu Facebook & Instagram (HR käytössä) vasta-alkajille >>

Pidän myös valtavan ihanana sitä, että löysimme markkinointiviestinnän puolelta yrityskulttuurista, työntekijäkokemuksista ja työnantajakuvan rakentamisesta näin innostuneen miespuolisen asiantuntijan! Teitä ei ole mitenkään ruuhkaksi asti ovella käynyt! 

Eikä unohdeta meidän Marikaa, joka on parhaillaan elämänsä tärkeimmässä tehtävässä kotona 5-kuukautta vanhan esikoisensa kanssa!

Elämä on täällä työelämän puolella kasvamista, kehittymistä, luopumista, voittamista, oppimista, nöyrtymistä, iloitsemista ja välittämistä. Uusi tiimikokoonpanomme keskittyy entistä enemmän kevään aikana syntyneen, vaikuttavamman työnantajabrändi -konseptimme mukaiseen asiakkaidemme opastamiseen ja auttamiseen. Olemme kiitollisia siitä, mitä meillä on ollut ja kiitollisia siitä, mitä vielä tuleman pitää.

Inhimillistä ja arvostavaa työpäivää sinulle,

 

 

 

 

Article image with title: Say hello to Instagram SEO - How to be better discovered on Instagram, written by Susanna Rantanen. With a graphic image of a young man creating content with lots of Instagram likes pouring on his content.
10/06/2024

Say hello to Instagram SEO

#emineblogs Celebrating Success Magnet Awards 2024 Winners by Susanna Rantanen
02/05/2024

Celebrating Success: Magnet Awards 2024 Winners Shine Bright in Employer Branding Excellence

#emineblogs How Employer Branding is Incredibly Similar to Dating by Susanna Rantanen
24/04/2024

How Employer Branding is Incredibly Similar to Dating

header image for Instagram follower count matter less than view and like counts
09/04/2024

”Instagram follower count matters less than view and like counts”, says Adam Mosseri

Saattaisit pitää myös näistä
Article image with title: Say hello to Instagram SEO - How to be better discovered on Instagram, written by Susanna Rantanen. With a graphic image of a young man creating content with lots of Instagram likes pouring on his content.
10/06/2024

Say hello to Instagram SEO

#emineblogs Celebrating Success Magnet Awards 2024 Winners by Susanna Rantanen
02/05/2024

Celebrating Success: Magnet Awards 2024 Winners Shine Bright in Employer Branding Excellence

#emineblogs How Employer Branding is Incredibly Similar to Dating by Susanna Rantanen
24/04/2024

How Employer Branding is Incredibly Similar to Dating