Word of mouth ja Vaikuttava Työnantajabrändi – Podcast jakso 71

Word of mouth, tutummin puskaradio tai kuulopuhe, voi olla suosittelun muodossa käänteentekevä yrityksen maineelle ja työnantajabrändille. 

Forbes on siteerannut artikkelissaan tutkimusyhtiö Nielsenin tekemää Global Trust in Advertising -kyselytutkimusta. Sen mukaan 92% ihmisistä luottaa tuttaviensa suosittelemiin yrityksiin, tuotteisiin ja palveluihin. Sosiaalisen median myötä verkkopalvelut, joissa suositellaan ja vertaillaan tuotteita, palveluita, yrityksiä ja palveluiden tarjoajia ovat yleistyneet valtavasti. Jopa ventovieraiden kertomat kokemukset tuntuvat luotettavammilta kuin tuotteisiin tai palveluihin liittyvä markkinointi ja mainonta.

Tässä Vaikuttava Työnantajabrändi -podcastin jaksossa puhutaan word of mouth -markkinoinnista työnantajabrändin näkökulmasta. Mikäli löydämme yrityksenä operatiivisesta toiminnastamme henkilöstöön tai työnhakijoihin merkittävällä tavalla vaikuttavan puheenaiheen, talk triggerin, meillä saattaa olla käsissämme erityinen vetovoimatekijä ja vaikuttavuutemme kasvattaja.

HR tarvitsee word of mouth -markkinointia

Moni HR kamppailee suositteluhaasteen kanssa. Tarvitsemme henkilöstömme voimaa esimerkiksi avoimien työpaikkojen täyttämisessä. Hyvin monessa yrityksessä on rekrytointipalkkio, joka ei kuitenkaan toimi toivotulla intensiteetillä. Miksi?

Suosittelua ei voi ostaa. Suosittelemme, jos olemme aidosti sitä mieltä, että kehtaamme suositella ja haluamme auttaa kaveria. Siksi moni HR tunnistaakin tilanteen: tietyt työntekijät tuntuvat saavan aina rekrypalkkiot, mutta heitä on kovin vähän. Miksi muut eivät aktivoidu?

Olen melko varma, että rekrypalkkio ei ole se syy, miksi jotkin työntekijät suosittelevat yritystä työpaikkana. He tekisivät sen todennäköisesti ilman rekrypalkkiotakin. Eikä kyse kuulemani mukaan ole usein myöskään siitä, etteikö keskiverto työntekijä voisi suositella. Hän ei vaan saa aikaiseksi. 

HR todella tarvitsisi word of mouth -markkinointia. Mikään ei ole niin arvokas vaikuttavamman työnantajabrändin rakennusaines kuin nykyisten ja entisten työntekijöiden sekä työnhakijoiden suosittelut. 

Eminen sparraus työnantajakuvan kehittämiseen ja urasivuihin

Miksi word of mouth on niin tehokasta?

Jay Baerin ja Daniel Leminin tuore kirja Talk Triggers pureutuu aiheeseen.

  1. Word of mouth on tapahtuessaan 100% osumatarkka, hyper-relevantti.
  2. Word of mouth säästää vastaanottajan aikaa tutkimiselta ja taustoittamiselta.
  3. Word of mouth on riippumaton kokemus. Sitä ei ole ostettu, eikä antaja hyödy siitä muutoin kuin ehkä näkemällä kaverinsa iloisena.

Tästä syystä word of mouth on eri asia kuin kaupallisiin yhteistöihin perustuva vaikuttajamarkkinointi. Tästä syystä rekrypalkkio ei myöskään ole tehokkain keino saada henkilöstöä suosittelemaan ja kertomaan yrityksen uramahdollisuuksista.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 10.12.2018. 

Jakson sisältö

  • Miksi rekrypalkkiot eivät toimi
  • Miksi word of mouth on niin tehokasta
  • Word of mouthin sattumanvaraisuus
  • Sosiaalinen media ja word of mouth
  • Word of mouthin johtaminen: puheenaiheiden synnyttäminen (talk triggers)
  • Mistä talk trigger, puheenaihe muodostuu
  • Miten yritys voi synnyttää autenttisia puheenaiheita

Kuuntele jakso

 

Kuuntele jakso Soundcloudissa | Stitcher Radiossa | iTunesissa | Spotifyssa

Jakson kesto: 28:51 min

Vaikuttava työnantajabrändi© -podcastista

Eminen https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg Rantasen käsikirjoittama ja juontama Vaikuttava Työnantajabrändi© -podcast on suunnattu modernien kasvuyritysten johdolle, markkinoinnille ja HR:lle. https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg tarjoilee varsin liiketoimintalähtöistä ja luovaa ajattelua talent-yleisöön vaikuttamiseksi. Vaikuttava Työnantajabrändi© on https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg Rantasen kehittämä konsepti moderniin työnantajabrändin kehittämiseen.

Vaikuttava Työnantajabrändi© on Eminen https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg Rantasen kehittämä konsepti ja moderni työnantajabrändin rakentamisen metodi, joka on kehitetty nopeasti kasvavien ja skaalautuvien yritysten erityistarpeisiin.

#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

Lyhytvideoiden 6 etua

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

The 6 Benefits of Short-Form Videos

Saattaisit pitää myös näistä
#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

Lyhytvideoiden 6 etua