Mitä vaikuttajamarkkinointi on?
Indieplace kirjoittaa näin:
”Vaikuttajamarkkinointi on moderni puskaradio. Lähes aina klikatessasi itsesi sosiaalisen median kanaviin, olet tekemisissä vaikuttajien kanssa.
Katsot sitten vlogia YouTubesta, pinnailet sisustusideoita Pinterestistä tai selailet Instagramia kahvitauolla, ruudullasi todennäköisesti vilahtaa vaikuttajan tuottamaa sisältöä. Vaikuttajat ovat sosiaalisten trendien suunnannäyttäjiä: he luovat kiinnostavaa sisältöä, löytävät uusimmat trendit ennen muita ja välittävät niitä somen kautta kuluttajille – sinulle ja minulle.”
Tässä Vaikuttava työnantajabrändi -podcastin jaksossa puhutaan vaikuttajamarkkinoinnista ilmiönä. Vaikuttajamarkkinointi on yksi nopeiten yleistyvistä sosiaalisen myynnin muodoista ja markkinoinnin keinoista. Vaikuttajamarkkinoinnin tavoitteena on vaikuttaa samaistuttavan ja myyjää luotettavamman tuntuisen henkilön kautta kohdeyleisön ostoaikeisiin.
Vaikuttajamarkkinointi on ilmiö, jota ei voi ohittaa, sillä se koskee myös työelämää.
Vaikuttajamarkkinointi koskee myös työelämää
Myös työelämän puolella on vaikuttajia. Puhumme mielipidevaikuttajista ja henkilöbrändeistä, jotka jakavat meille ammatillisesti kiinnostavaa ja inspiroivaa sisältöä, kuten kokemuksia, vinkkejä, neuvoja, ideoita, ohjeita, käyttökokemuksia ja valmiita malleja.
Seuraamme heitä, innostumme heidän ajattelustaan. Heidän persoonansa vaikuttavat meihin positiivisesti. Saatamme jopa fanittaa näitä persoonia, jotka heittäytyvät ammatillisen vaikuttamisen areenalle näkyvästi ja kuuluvasti. Kulutamme heidän sisältöään säännöllisesti lukemalla heidän blogejaan, seuraamalla heitä Instagramissa, katsomalla heidän videoitaan Youtubessa ja kuuntelemalla heidän podcastejaan.
He eivät jaa osaamistaan ilmaiseksi syyttä suotta. He rakentavat sen avulla itselleen yleisöä. Verkossa vaikuttaminen hyödyttää heitä heidän ammatillisissa pyrkimyksissään asiantuntijoina, myyjinä tai yrittäjinä.
Miksi vaikuttajamarkkinointi toimii myös työelämässä?
Työelämän vaikuttajat saavat meiltä aikaa ja huomiota siksi, että he vastaavat työtä koskeviin kysymyksiimme. Kaikki me asiantuntijat googlaamme varmasti jopa päivittäin etsien inspiraatiota jonkin työhömme liittyvän kysymyksen selvittämiseen tai ongelman ratkaisuun. Kenties meillä on käsissämme jokin kehitystehtävä ja etsimme ideoita ja esimerkkejä sitä edistääksemme. Tai olemme tekemässä hankintoja työnantajamme lukuun. Googlailemme ymmärtääksemme paremmin mitä on tarjolla ja etsimme suosituksia varteenotettavista vaihtoehdoista.
Google tarjoaa meille vastauksia erilaisen sisällön muodossa. Mitä useammin Google nostaa asiantuntijavaikuttajat hakutulosten kärkeen, sitä useammin nämä vaikuttajat kiinnittävät huomiomme. Jos tykästymme heidän tapaansa ajatella, alamme todennäköisesti etsiä heistä ja heidän asiastaan lisää tietoa.
Vaikuttajamarkkinointi toimii myös työelämässä siksi, että meillä on mahdollisuus tutustua, arvioida ja pohtia asiantuntijavaikuttajien sanomaa ja osaamista ilmaiseksi. Tätä kutsutaan sisältömarkkinoinniksi. Sen tehtävänä on kasvattaa tietoisuutta siitä, mitä sisällön toimittaja osaa ja rakentaa luottamusta potentiaalisen ostajan ja tämän asiantuntijatahon välille. Sen sijaan, että he ottaisivat meihin itse yhteyttä ja pyrkisivät myyntikäynnille, he antavat potentiaalisen asiakaskunnan löytää heidät itse googlaamalla.
Vaikuttaja on oikea henkilö, ei yritys. Hän voi edustaa omaa tai työnantajansa yritystä. Mutta sen sijaan, että yritys markkinoi logon ja y-tunnuksen takaa, vaikuttaja markkinoi oman nimensä ja tittelinsä takaa.
Työelämässä me voimme yrityksen asiantuntijoina ja työntekijöinä vaikuttaa omien nimiemme, persooniemme ja titteliemme takaa sekä potentiaalisiin asiakkaisiin että potentiaalisiin tuleviin työntekijöihin.
Työelämän vaikuttajamarkkinointi on sosiaalista myyntiä ja talent-vaikuttajamarkkinointia
HR:n kannattaa kiinnostua vaikuttajamarkkinoinnista ilmiönä siksi, että työelämässä vaikuttajamarkkinointi on sosiaalista myyntiä silloin, kun se kohdistuu myyntityötä tekeviltä potentiaalisiin asiakkaisiin ja talent-vaikuttajamarkkinointia silloin, kun muukin henkilöstö luotsataan pääasiassa sosiaalisen median välityksellä vaikuttamaan yrityksen tavoittelemiin kohdeyleisöihin.
Työntekijälähettilyys on monelle meistä tuttu termi. Talent-vaikuttajamarkkinointi on sen uusi aalto. Työntekijälähettilyys on mielestäni henkilöstön käyttämistä yrityksen some-kirjekyyhkyinä. Talent-vaikuttajamarkkinointi on sen sijaan strategista ja tavoitteellista. Se tuottaa arvoa sekä sitä tekevälle työntekijälle että yritykselle. Ei vain yritykselle.
Tätä työntekijälähettilyyden uutta aaltoa on ideoitu ja kuvattu tässä podcastissa aiemminkin >>
Kuuntele jakso
Jakson kesto: 34:28 min
Kuuntele jakso Soundcloudissa | Stitcher Radiossa | iTunesissa
Jaksossa mainitut linkit
Indieplace: Vaikuttajamarkkinoinnin lyhyt oppimäärä >>
Indieplace: Vaikuttajamarkkinoinnin tutkimus 2017 >>
Hubspot-artikkeli sosiaalisen median vaikutuksesta ostokäyttäytymiseen>>
Eminen podcast, jakso 44: 6 askelta vaikuttavampaan työntekijälähettilyyteen (talent-vaikuttajamarkkinointiin) >>
Tap Influence: The Ultimate Influencer Marketing Guide >>
Suomen ensimmäinen B2B-vaikuttajamarkkinoinnin yhteisö, Bonfire >>
Vaikuttava työnantajabrändi© -podcastista
Eminen https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg Rantasen käsikirjoittama ja juontama Vaikuttava Työnantajabrändi© -podcast on moderneille kasvuyrityksille ja moderneille HR-ammattilaisille suunnattu podcast. https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg tarjoilee liiketoimintalähtöistä ajattelua talent-yleisöön vaikuttamiseksi. Vaikuttava Työnantajabrändi© on https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg Rantasen ja Eminen kehittämä konsepti moderniin työnantajabrändin rakentamiseen.
@rantanensusanna jakaa viikoittain käytännön vinkkejä, ideoita ja kokemuksia siitä, miten yritys voi vaikuttaa määrittämiinsä talent-yleisöihin modernin työnantajabrändin rakentamisen, eli tarinallistamisen ja HR-sisältömarkkinoinnin keinoin.