Somen aktiivikäyttö on käsityöammatti

Somen aktiivikäyttö on käsityöammatti

Somen aktiivikäyttö on käsityöammatti

Sosiaalisen median, eli somen aktiivikäyttö on käsityöammatti. Mitä enemmän sisältöä jaat, sitä tarkemmin on vahdittava tekemisiään. Raja spämmäyksen ja kohderyhmälle arvokkaan sisällönjakelun välillä on hiuksenhieno. Twitterin käyttäjä @tervashonka twiittasi alla olevan twiittinsä heinäkuun alussa. Hän oli pongannut hyvän esimerkin siitä, mitä tapahtuu, kun some-markkinointia tehdään putkiaivomaisesti ajattelematta kuka jakaa, mitä jakaa ja kenelle jakaa.

Tässä tapauksessa Posti on laittanut työntekijöidensä kautta jakoon määritetyn sisällön määritetyllä päivitys-viestillä, joka on jaettu sellaisenaan eteenpäin Postin työntekijöiden toimesta. Postilla on selvästi käytössä joku sosiaalisen median sisällönjakelua avittava työkalu, jonne Postin somesta vastaava taho on voinut tuutata sisältöä Postin työntekijöiden edelleenjaettavaksi.

 

Mikä tässä meni pieleen?

Näyttää siltä, että @tervashonka seuraa useampaa Postin työntekijää, jolloin hän on ollut useamman Postin työntekijän edelleen jakelun kohderyhmänä. Tästä syystä hän on saanut saman viestin useamman kerran.

@tervashonka on kokenut tulleensa yhdenlaisen viestin spämmäämäksi. Tässä piilee näiden jakelusovellusten vaara. Jos edelleenjakelija (tässä tapauksessa Postin yksittäinen työntekijä) ei arvioi onko jaettavaksi tulleesta viestistä hyötyä (=arvoa) juuri hänen kohderyhmälleen, eikä hän ole jaksanut nähdä vaivaa muokatakseen hieman päivitysviestiä omannäköisekseen, käy juuri näin. Syntyy spämmiä.

En itse sanoisi, että “#työntekijälähettilyys done…wrong” välttämättä. Asia ei ole niin mustavalkoinen. Jokainen jakaa sisältöä kuitenkin omiin verkostoihinsa, jolloin on ihan yhtä lailla mahdollista, että sama viesti tavoittaa uniikit yleisöt kuin että sama viesti tavoittaa lukuisia kertoja saman yleisön.

Olen kuitenkin tämän Twitter-käyttäjän kanssa yhtä mieltä siitä, että häneen kohdistuva viesti on mennyt vähän mönkään, ja tästä syystä käyttäjän @Postigroup kannattaisi tarkentaa some-ohjeistustaan hieman paremmin työntekijöilleen. On kuitenkin äärimmäisen hienoa, että Posti on saanut osan henkilöstöstään työntekijälähettilyyttä harjoittamaan. Nyt vain pientä lisätuunausta, että jokainen ymmärtää, miten somessa kannattaa toimia, jottei esiinny spämmääjänä. Spämmääjät kun suljetaan ulos nopeasti.

Aktiivinen somen käyttö on käsityöammatti

Me Eminessä aloitimme somen käytön asiakasprojekteissa 100% käsityöammattina. Pyrimme pitkään välttämään kaikkia jakelusovelluksia, kunnes totesimme, että aikaa monipuoliseen ja laajaan jakeluun toistoina menee niin paljon, että tekeminen alkoi lähennellä hyväntekeväisyyttä asiakkaan suuntaan. Koska asiakkaat eivät itse toimineet läheskään niin aktiivisesti somessa kuin me, heidän oli vaikea ymmärtää laadukkaaseen, laajaan ja monipuoliseen sisällön jakeluun kuluvaa todellista aikaa ja siitä seuraavaa ajankäyttömme hinnoittelua. Jouduimme perustelemaan asiaa aika paljon.

Otimme käyttöömme jakelua helpottavan sovelluksen, joka alkuun tuntuikin suoranaiselta taivaan lahjalta. Sen sijaan, että kukin meistä jakoi projekteihinsa tuottamaansa materiaalia vain omille verkostoilleen käsityönä (kuten teemme edelleen), voisimme nyt hyödyntää myös koko tiimimme jäsenten omia verkostoja ja saada viestit entistä laajempaan jakeluun. Sinällään tämä on edelleen erinomainen arvo asiakkaillemme. Mutta.

Sorruimme aluksi tietämättämme samaan, mihin Posti: määritimme viestit valmiiksi, joita jokainen meistä tykitti eetteriin, usean kerran viikossa automatisoituina toistoina. Kunnes minua itseäni alkoi ärsyttää tiimimme minuun kohdistuva spämmääminen. Olinhan jokaisen tiimiläisemme oman profiilin seuraaja ja sain samat saakuran viestit moneen kertaan. “Piip, piip” puhelimeni piipitti jatkuvalla syötöllä (ok, ehkä vähän liioittelen, mutta ymmärrät viestini..).

Jos MINUA ärsytti, kuinka paljon seuraajiamme on mahtanut ärsyttää? Pelottava kysymys hiipi mieleeni.

Aktiivinen somen käyttö on mitä suuremmissa määrin käsityöammatti. Jakelusovellusten käyttämisestä on suuri apu, mutta olemme tulleet siihen tulokseen, että jokaisen on kuitenkin syytä tuunata viesti omansa näköisekseen, välttää viestin jakelun automatisointia, ja miettiä tarkkaan onko kyseisestä sisällöstä oikeasti arvoa juuri hänen verkostolleen. Meillä kaikilla on erilaiset verkostot, joten ei voi olettaa, että samat viestit ovat oikeasti hyödyllisiä kaikille.

Etsimme itsekin parhaillaan tässä asiassa kultaista keskitietä, ja pahoittelen, että sorrumme takuuvarmasti edelleen spämmäämiseen jonkun mielestä. Asiakkaiden kanssa olemme puhuneet tästä tänä vuonna paljonkin. Koska sisällöntuotannon ja -jakelun määrä on meilläkin kasvanut merkittävästi, joudumme aktiivisesti arvioimaan mitä jaetaan, milloin jaetaan ja kenelle jaetaan. Samaa harkintaa toteutamme jakaessamme sisältöä asiakkaidemme omien tilien kautta, koska ihan yhtälailla haluamme olla tietoisia siitä, ettemme sorru spämmäämään asiakkaamme tileillä myöskään.

Mietimme kokonaisuuden kannalta parasta mahdollista ajoitusta eri asiakkaiden ja erilaisten viestien välillä alituiseen. Tämä on käsityötä parhaimmillaan. Tällainen toimintamalli palvelee pitkässä juoksussa kaikkia asiakkaitamme sekä yleisöämme kuitenkin parhaiten sen sijaan, että tuuttaisimme tavaraa harkitsematta eetteriin. Lisähaastetta tekemiseen tuottaa se, että meidän on aivan pakko tuottaa ja jakaa asiakkaiden viestien väliin myös itse omaa (Eminen) sisältöä, joista olisi seuraajillemme arvoa. Tämä siksi, että haluamme varmistaa kaikin tavoin, ettemme ole vain asiakasmateriaalin syöttökone, vaan yleisömme voi saada meiltä myös omiin kokemuksiimme ja osaamiseemme liittyviä vinkkejä ja näkemyksiä, joista toivomme olevan heille hyötyä.

Pyrimme siis toimimaan niin kuin saarnaamme: anna, anna, anna arvoa, pyydä apua, anna, anna, anna -mallilla. Mutta se ei ole helppoa, yksiselitteistä eikä suoraviivaista. Juuri siksi somen aktiivinen käyttö on käsityöammatti, ja siksi se vie aikaa. Ja kuten missä tahansa käsityöammatissa, myös tässä sattuu huteja ajoittain. Hyväksymme ne kuitenkin, koska uskomme, että pääasiassa tuotamme kuitenkin enemmän arvoa tällä tavalla.

Vinkimme somen aktiiviseen käyttöön

  • Jakelusovellusten käyttö auttaa jakelussa, mutta niiden ei tule antaa pyörittää koko showta: ohjeistakaa käyttäjänne valmisviestien tuunaamiseen
  • Jakakaa yleisöillenne monipuolisesti sisältöä, joista on heille hyötyä ja arvoa
  • Kaikki sisältö ei ole kaikille seuraajille arvokasta ja hyödyllistä, jokaisen jakelijan tulee arvioida minkälaisesta sisällöstä juuri minun yleisöni hyötyy. Sehän se pointti on. Saada yleisö toimimaan halutulla tavalla (hakemaan työpaikkaa, tykkäämään, edelleen jakamaan viestiänne, kommentoimaan, ostamaan, tilaamaan, liittymään…) On ihan yhtä fiksua olla edelleen jakamatta kuin jakaa, jos noudattaa arvioinnin periaatetta.
  • Noudattakaa anna, anna, anna arvoa, pyydä, anna, anna, anna arvoa -kaavaa. Jokaista yhtä omaa tarvettasi vastaan tulisi jakaa tai tuottaa kolme yleisölle hyödyllistä ja arvokasta sisältöä. Jos aina vaan pyydät ja vaadit yleisöltä jotain, muttet koskaan tarjoa heille arvoa, seuraaja määräsi ei kasva, vaan vähenee
  • Siksi maksaa vaivaa myös määrittää, minkälaista sisältöä kukin tai missäkin mediassa jaetaan. Ja pysyä valinnalleen uskollisena. Näin verkostot laajenavat ja oma yleisö kasvaa. Esimerkiksi minä seuraan tietyntyyppisiä twiittaajia, koska he jakavat säännöllisesti minulle kiinnostavaa sisältöä. Jos näyttää siltä, että heiltä tuleekin pääasiassa ei kiinnostavaa sisältöä, lopetan heidän seuraamisensa. Tätä käyttäytymistä kannattaa miettiä, tutkia ja vaalia. Jos oikein tunnet yleisösi, se mihin sinulla on tarve (esimerkiksi uusi työntekijä avoimeen tehtävään) voi olla yleisöllesi arvokasta tietoa ja sisältöä. Syntyy hashtag winwin (#winwin).

Ja lopuksi kannustan aktiiviseen somen käyttöön siksikin, että aktiivisesti toimimalla oppii parhaiten. Silloin tulee tehdyksi sekä virheitä että onnistumisia. Täydellistä kaavaa ei olekaan, aina tulee spämmänneeksi jotain jollekin. Sellaista se vaan on, ja se pitää hyväksyä. Mutta toimimalla aktiivisesti, oppii tuntemaan oman yleisönsä, ja yleensä silloin myös onnistumisten määrä kasvaa.

Hyvää some-kesää!

 

About the Author