Kun alamme aktiivisesti etsiä uutta työpaikkaa, meillä kullakin on oma työ–elämäpulmamme ratkaistavana. Itse olen urani aikana kiikaroinut avoimia työpaikkailmoituksia esimerkiksi silloin, kun koin tulleeni väärin kohdelluksi työpaikalla ja hetkenä, jolloin halusin suuntautua paremmin koulutustani vastaavaan työtehtävään.
En jaksa uskoa, että kukaan meistä vaihtaisi työpaikkaa vain huvikseen, vaan taustalla on aina jokin todellinen tarve. Hyppy uuteen nimittäin kuluttaa valtavasti ylimääräistä energiaa ja meidän ihmisaivomme on ohjelmoitu välttämään turhaa kuormitusta.
Jos olet hiljattain itse vaihtanut työpaikkaa, sinulla on takuulla kirkkaasti muistissa, millaisia energiasyöppöjä ensimmäiset kuukaudet uudessa työssä ovat. Pelkästään jo kymmenien uusien kollegoiden nimien ja kasvojen mieleen painaminen käy työstä! Muutos on myös riski – mitä jos tulemmekin vaihtaneeksi entistä huonompaan työpaikkaan?
Emme siis laita hakemuksiamme vetämään, koska yrityksillä on palkkaustarve. Teemme uramuutoksia, koska meillä on jokin tarpeeksi suuri henkilökohtainen tarve sietää muutosta. Näitä tarpeita me Eminessä kutsumme työ–elämäpulmiksi.
Millaisia työ–elämäpulmat ovat?
Työ–elämäpulma tarkoittaa sisäistä painetta, joka ajaa meidät muuttamaan uraamme. Työ–elämäpulmat eivät kuitenkaan rajoitu vain työelämään, vaan kattavat myös vapaa-aikamme, koska työssä olevat asiat vaikuttavat henkilökohtaiseen elämäämme ja myös päinvastoin. Annan sinulle muutaman esimerkin:
#1 Olet juuri valmistunut opinnoistasi, etkä tunne ketään uudelta paikkakunnalta
Et tarvitse pelkästään työpaikkaa, vaan työpaikan, josta voit myös saada uusia ystäviä ja rakentaa uuden sosiaalisen piirin ympärillesi. Työpaikaltasi odotat huolellista perehdytystä ja tukea ammattitaitosi kehittämisessä.
#2 Ikävystyminen
Olet ehkä tehnyt samanlaisia tehtäviä liian kauan ja into työntekoon on kutistunut kuin rusina. Arvostit tuttua ja turvallista työtä silloin, kun henkilökohtaisessa elämässäsi oli huomiotasi vaativaa sekamelskaa, mutta muun elämän tasaantuessa saatat huomata kaipaavasi uutta haastetta.
#3 Palaat perhevapailta takaisin töihin
Vaikka sinut olisi ennen perheenlisäystä tunnettu toimistonne uraohjuksena, nyt myös perhe-elämä vaatii osansa. Kun päiväkodin ovet pistetään viideltä säppiin, eivät toistuvat ylityöt enää mahdu työ- ja vapaa-ajan yhtälöön.
Miten voit rekrytoijana hyödyntää työ–elämäpulmia?
Rekrytoijana sinun on selvitettävä kaksi asiaa:
- millaisia työ–elämäpulmia tavoittelemillasi osaajilla todennäköisesti on ja
- millaisia työ–elämän pulmia te voitte työnantajana ratkaista.
Näiden tietojen pohjalta sinun tehtävänäsi on selventää kohdeyleisöllesi osaajamarkkinoinnin keinoin, millaisissa työelämän pulmissa te voitte auttaa ja raottaa teillä tarjolla olevaa kiinnostavaa ratkaisua. Kun onnistut tässä, pääset suoraan työpaikkapohdintojen ytimeen! Kipeästi omaa työ–elämäpulmaansa ratkaisua etsivä osaaja nimittäin kiinnittää ensimmäisenä huomionsa niihin viesteihin, jotka vastaavat hänen akuuttiin pulmaansa.
Mitä luulet, osaisitko hyödyntää työ–elämäpulmia esimerkiksi työpaikkailmoituksissa ja rekrytointikampanjoissanne?
Jos olet vielä epävarma, varaa meiltä tunnin mittainen sparraus ja lisätään tämäkin taito työkalupakkiisi!
Varaa aika Eminen online-sparraukseen >>
Artikkeli on kirjoitettu Eminen https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpgn Building a Modern Employer Brand -podcast-jakson #64 pohjalta. Eminen englanninkielinen podcast ilmestyy keskiviikkoisin.
Kuuntele lisää Eminen Building a Modern Employer Brand -podcastin jaksosta 64 >>