Social Media Examiner teki juuri merkittävän havainnon: pitkät videot eivät toimi Facebookissa.
Kun sanon: ”ei toimi”, tarkoitan, että pitkillä videoilla ei aikaansaada aiottua vaikutusta Facebookissa. Itse asiassa, pitkät videot eivät pelkästään jää katsomatta, mutta katsomatta jättäminen vaikuttaa negatiivisesti seuraaviin julkaisuihin!
Algoritmit toimivat nykyään siten, että sisältö, johon yleisönne ei sitoudu, eli jonka se vain ohittaa, vaikuttaa siihen, kuinka moni näkee seuraavat julkaisunne ilmaiseksi. Mitä enemmän yleisö ohittaa sisältönne, sitä vähemmän mikään tuleva sisältönne näkyy yleisöllenne. Siksi meidän ei kannata julkaista enää mitään sellaista, mikä ei innosta ja inspiroi yleisöämme toimintaan.
Algoritmit rankaisevat meitä yleisön mielestä vähän tai ei lainkaan kiinnostavasta sisällöstä.
Taustalla tässä on kaikkien sosiaalisten medioiden tarve varmistaa, että niiden käyttäjät pysyvät niiden alustoilla mahdollisimman pitkään ja palaavat takaisin mahdollisimman usein. Huono sisältö saa käyttäjät lähtemään pois. Siksi algoritmit rankaisevat meitä sisällöstä, joka ei kiinnosta yleisöämme.
Jos yrityksenne on käyttänyt Facebookia natiivina videoalustana pitkille, yli 2 minuutin mittaisille videoille, näyttää siltä, että pitkiä videoita ei kannata julkaista enää Facebookissa.
Miksi pitkät videot eivät toimi Facebookissa?
Social Media Examinerin sanoin: ”Facebook is a highway and no one stops to watch video. Instead, they scroll.”
Käyttäjät eivät pysähdy katsomaan videoita. Me pikakelaamme Facebookin uutisvirtaa ja etsimme kiinnostavia kommentteja ja merkityksellisiä keskusteluja.
Mietitään omaa Facebook-käyttäytymistämme (jos käytämme Facebookia). Käymme vilkaisemassa ja kelaaassa uutisvirtaamme etsien riittävän merkityksellisiä ja kiinnostavia julkaisuja, jotka saisivat meidät pysähtymään, katsomaan ja kenties jopa kommentoimaan.
Yleensä kelailemme Facebookin uutisvirtaa hetkinä tai paikoissa, joissa olemme väliaikaisesti: hississä, julkisessa kulkuvälineessä, jonottaessamme lounasta jne. Ne hetket eivät ole enää sellaisia, joissa laitetaan äänet päälle ja ryhdytään katsomaan videoita kuin televisiota konsanaan.
Me emme käytä Facebookia sellaisilla tavoilla, joihin pitkien videoiden katsominen yksinkertaisesti sopii.
Eikö video olekaan enää toimiva sisältö?
Video on edelleen erittäin toimiva sisältö. Muistetaan, että nykyään on mahdollisuus tehdä hyvin monenlaisia videoita. Podcastimme jaksossa 58 puhuimme meidän videoasiantuntija-Timon kanssa videoista HR-markkinoinnin sisältönä. Vilkaise mistä jaksossa 58 oli kyse >>
Tilastot kertovat, että kaikista sisältömuodoista juuri liikkuva kuva, eli video aikaansaa kuitenkin eniten sitoutumista. Social Media Todayn artikkeli kertoo, että:
- 80% kaikesta internetin liikenteestä on videota vuoteen 2019 mennessä.
- 90% asiakkaista kertoo saaneensa videosisällöstä tukea ostopäätöksen tekemiseen.
Biteable kokoaa artikkeliinsa muun muuassa seuraavanlaista videostatistiikkaa vuodelta 2018:
- 78% meistä katsoo videosisältöä joka päivä.
- Youtube on maailman toiseksi suosituin hakukanava Googlen jälkeen.
- Youtubessa katsotaan joka päivä yli 500 miljoonaa tuntia videoita.
- 59% päättäjistä kertoo saavansa tiedon mielummin videona kuin tekstinä.
- 51% katsoo videoita mobiilialustoilla.
Videosisältö on edelleen ja kasvavassa määrin tärkeää ja tehokasta sisältöä. Meidän täytyy vain ymmärtää, missä kohdeyleisömme haluaa videosisältöä katsoa ja minkälainen sisältö sopii mihinkin sosiaaliseen mediaan.
Videosisällön monipuolinen maailma
Ennen vanhaan oli vain video. Se tehtiin mainosmaiseksi ja siihen liittyi vähemmän puhetta ja ennemmän rallattavaa musiikkia.
Nykyään meillä on tuon perinteisen videotyypin rinnalla:
- Linkedin-livevideot
- Facebook-livelähetykset
- Insta Storyt
- Instagram-livelähetykset
- Instagram-profiilijulkaisussa julkaistavat videot
- Alle 2 minuutin nopeat videot (sopivat kestosta riippuen eri alustoille)
- Pitkä opetuksellinen videosisältö Youtubessa (tutorials)
- Ja kaiken päälle episodimainen sisältö, joka istuu parhaiten Youtubeen.
Missä videot kannattaa julkaista?
Videoiden julkaisupaikkaan vaikuttaa videon muoto ja mitta. Missä muodossa ja minkä mittaisena video kannattaa tehdä riippuu taas siitä keihin videolla on tarkoitus vaikuttaa ja mikä videon punainen lanka on. Videosuunnittelulla on kriittinen rooli siinä kuinka onnistunut videosta loppupelissä tulee. Videotuotanto on usein aika kallista, joten on järkevää miettiä tykkääkö tästä videosta joku muukin kuin me itse.
Vähiten kannattaa enää tehdä niitä perinteisiä rallatteluvideoita. Niitä on Youtube-täynnä, mutta kuinka monta niistä on jäänyt mieleesi?
Tutorial-videot, eli opetukselliset videot lienevät kaikkein eniten katsottua videosisältöä verkossa. Siinä vinkki: Näitä laaja yleisö haluaa katsoa.
Instagramissa toimii hienosti Storyt, jotka ovat sitä brändiin emotionaalisesti sitouttavaa sisältöä. Kuka uskaltaa heittäytyä Storyjen maailmaan? Vaikuttajilta kannattaa imeä inspiraatiota ja esimerkkiä, minkälainen Story-sisältö uppoaa laajoihin yleisöihin.
Mahtaako ennakkomarkkinoidut Facebook Livelähetykset vielä toimia? Jos jollain on tästä suoraa kokemusta, jaa kokemuksesi meille muille.
Infograafin lähde Hubspot.