5 + 1 kysymystä, joihin tulokas etsii vastausta uuden työsuhteen alussa

Tulokaskokemuksia -juttusarjan toisessa osassa keskitytään tulokkaalle uuden työsuhteen alussa herääviin kysymyksiin. Kirjoitin täällä Eminessä ensimmäisten työviikkojen ajan itselleni ylös kysymyksiä, joihin kaipasin vastauksia. Muistelin myös pohdintojani ennen työsuhteen alkua ja koostin näistä blogisarjani toisen osan.

Pureudumme yhteensä viiteen (+ yhteen) suureen kysymykseen, joita tulokas pohtii uuteen työpaikkaan siirtyessään. Kerron Eminessä kokemieni tilanteiden kautta, kuinka tulokkaan kysymyksiin voidaan esimerkillisesti vastata

1. Millaiset arvot ja minkälainen kulttuuri uudessa työpaikassa on?

Hakiessani Emineen luin tarkasti läpi kaiken mahdollisen tiedon, jonka pystyin löytämään. Seurasin Emineä sosiaalisessa mediassa, mutta erityisen kiitollinen olin verkkosivuilta löytyvästä Töihin Emineen -osiosta. Sivu sisältää esimerkiksi Eminen:

  • vinkit työnhakijalle
  • Eminen tarinan
  • arvot ja mission
  • kulttuurideckin.

Pystyin tutustumaan laajasti Eminen toimintaa ja työskentelyä ohjaaviin painopisteisiin. Itselleni esimerkiksi arvoihin ja työkulttuuriin samaistuminen olivat tärkeitä.

Uutena tulokkaana selasin innokkaasti Eminen sosiaalisen median kanavia ja etenkin Instragram-tiliä. Sekä vanhat että uudet julkaisut toivat esille työpaikan arkea ja kulttuuria. Eminessä julkaistaan tasaiseen tahtiin sekä kuvia ja videoita että Instagram Stories -materiaalia.

Julkaisujen kautta sain muun muassa lisätietoa siitä missä ja kenen kanssa työskennellään, millaisia projekteja Eminessä tehdään ja viettääkö tiimi aikaa yhdessä. Lisäksi poimin hauskoja yksityiskohtia toimiston läheisistä lounaspaikoista, tiimin kahvihetkistä ja työkavereitani innostavista asioista.

Ensimmäinen työpäivä olisi jännittänyt vielä enemmän, jos en olisi päässyt tutustumaan uuteen tiimiin ja Eminen tekemiseen verkkosivujen sekä some-kanavien kautta jo aiemmin.

2. Mitä koeajan puitteissa tapahtuu? Mitä työtehtäviä teen?

Monessa työpaikassa koeaika tarkoittaa vain tietyn pituista ajanjaksoa, jonka aikana sekä työnantajalla että työntekijällä on mahdollisuus päättää työsuhde melko nopeasti.

Eminessä asia on aivan toisin.

Ennen työsuhteeni alkua sain esimieheltäni https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpglta linkin dokumenttiin, johon hän oli listannut työtehtäviäni ensimmäisen kuudelle kuukaudelle eli koeajalle. Tehtävien toteutumista seurataan ja pääsen itse merkitsemään tehtäviä suoritetuksi. Liikkumavaraa kuitenkin on, sillä lista ei pidä sisällään aivan kaikkia työtehtäviäni. Meillä Eminessä työt määrittyvät paljolti meneillä olevien asiakasprojektien mukaan.

Tulokkaan näkökulmasta tarkka suunnitelma koeaikaa varten tuntui vaikuttavalta.

Tulokkaan näkökulmasta koeaikaa koskevan suunnitelman saaminen tuntui vaikuttavalta. Minulle heräsi tunne siitä, että koeaikaa ja oppimistani on oikeasti mietitty tarkkaan jo etukäteen. Huomasin myös, että tehtävälistan työt lisääntyvät kuukausittain ja vaikeusaste muuttuu samalla haastavammaksi. Pystyn siis listan avulla seuraamaan omaa kehitystäni.

Odotan jo sitä hetkeä, kun saan koeaikani päätteeksi laittaa viimeisen rastin ruutuun tehtävälistassa – DONE!

3. Kuka minua perehdyttää ja miten oppimistani arvioidaan?

Uutena tulokkaana minun ei tarvinnut itse kysellä perehdyttämiseni perään. Tulin niin sanotusti valmiiseen pöytään: kalenteri täyttyi https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpgn, Leon ja Siirin perehdyttämismerkinnöistä.

Eminessä perehdyttämisaika on pitkä, noin 9-12 kuukautta. Ensimmäiset kuukaudet ovat erityisen intensiivisiä: paljon luettavaa, kuunneltavaa ja kirjoitettavaa sekä yksin että yhdessä. Eminessä perehdyttämisprosessi on kuitenkin pitkälle ajanjaksolle rakennettu matka, jolloin uudelle tulokkaalle ei kasaannu lyhyelle ajalle liian suurta määrää uutta.

Perehdyttäminen on Eminessä tavoitteellinen prosessi.

Tulokkaan perehtymistä seurataan lähes päivittäin: käymme erityisesti https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpgn ja Siirin kanssa läpi työni jälkeä. Saan paljon neuvoja ja sparrausta. Lisäksi perehdyttämisprosessia seurataan koeajan palautetaulukon avulla. Käymme https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpgn kanssa joka kuukausi tunnin mittaisen keskustelun omasta oppimisestani. Saan palautetta työskentelystäni ja kerron myös itse https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpglle omia kokemuksiani.

Mieltäni lämmittää se, että perehdyttäminen on Eminessä tavoitteellinen prosessi, johon jokainen eminaattori on sitoutunut. En varmasti jää oppimiseni kanssa yksin.

perehdyttäminen
Siiri perehdyttämässä Eveä.

 

 

4. Mitä jos epäonnistun?

Vaikka työssä tarvittavat taidot ovat hallussa, asenne kohdillaan ja motivaatio suorastaan pursuaa yli äyräiden, on tulokkaalla takaraivossaan pieni pelko: Mitä jos en pärjääkään? Mitä jos mokaan?

Pohdiskelin omia mahdollisia onnistumisia ja epäonnistumisiani kirjoittaessani ensimmäistä Tulokaskokemuksia -sarjan blogijulkaisua. Keskustellessamme tekstistäni https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpgn kanssa, hän totesi olevansa esimiehenä hyvillään jakamistani pohdinnoista, kun kyseessä on uuden työn aloittaminen.

”Entä jos epäonnistun?” kirjoitin erään kappaleen alussa.

Blogitekstin kirjoittamisen jälkeen olen keskustellut jokaisen työkaverini kanssa epäonnistumisen pelosta uudessa työssä. Olemme jutelleet asiasta avoimesti ja pohtineet yhdessä kaikkien heikkouksia sekä vahvuuksia.

Erityisen tärkeäksi olen kokenut yhteisten keskustelujemme lisäksi myös kuukausittaisen palautekeskustelun esimieheni kanssa. Kyseinen keskustelu on omistettu täysin oman osaamiseni kehittymisen tarkasteluun. Olemme sopineet https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpgn kanssa jakavamme rehellisesti ajatuksiamme sekä onnistumisista ja epäonnistumisista.

Olen voinut huokaista helpotuksesta. Oppimistani ohjataan johdonmukaisesti oikeaan suuntaan.

Tulokkaana olen voinut huokaista helpotuksesta: mikäli oppimiseni on menossa väärään suuntaan, oikealle tielle ohjataan nopeasti. Jos tielle sattuu kuoppia, ne selvitetään yhdessä. Erityisesti koeajan palautekeskustelut takaavat oppimatkani reitin tarkistuksen tasaisin väliajoin.

5. Työkavereiden roolit ja tehtävät – kuinka sovin joukkoon?

Ennen työsuhteen alkua minua kiinnosti kovasti tietää, minkälaisia projekteja Eminessä tehdään ja minkälaista osaamista uusilta työkavereiltani löytyy. Halusin tietää, miten minä ja osaamiseni istuvat joukkoon.

Ensimmäisen työpäiväni aikana pidimme yhdessä rennon palaverin. Sain heti vastaukset aiempiin pohdiskeluihini: tapaamisen agendana oli sopivasti tutustuminen tiimikavereiden kesken. Leo, Siiri ja https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg kertoivat vuorotellen omista työtehtävistään, vahvuuksista sekä työskentelytavoista. Kirjoittelin itselleni muistiinpanoja työkavereideni rutiineista ja vastuualueista, ja samalla pohdin ääneen kuinka omat vahvuuteni sekä työskentelytapani istuvat niihin.

Yhteiset keskustelut vahvistavat oman roolini ymmärtämistä uudessa työpaikassa.

Uuden tulokkaan näkökulmasta tiimin roolien ja työtehtävien hahmottaminen on tärkeää. Erityisesti työsuhteen alussa toivon löytäväni oman paikkani uudessa porukassa mahdollisimman nopeasti. Koen jokaisen yhteisen keskustelun ja reflektointihetken vahvistavan ajatusta omasta roolistani Eminessä.

+ 1: Käytännön asiat: Palkanmaksu? Verokortti? Lomat? Etuudet? Työterveys? Toimiston käytännöt?

Uuden tulokkaan mielessä poukkoilevat myös lukuisat käytännön pienet suuret asiat. Esimerkiksi palkanmaksussa on yritysten välillä paljonkin eroavaisuutta. Myös työsuhteen edut, loma-asiat ja mahdollinen työterveys pohdituttavat tulokasta. Sekä tulokkaalle että työnantajalle vinkki käytännön asioihin: kysykää rohkeasti, kertokaa avoimesti!

Vinkki: kysy rohkeasti, kerro avoimesti. Tulokas pohtii myös käytännön asioita.

Itse kyselin palkanmaksusta ja lomista esimieheltäni ennen työsuhteen alkua ja sain nopeasti sähköpostiini vastaukset. Eminen etuuksista ja työterveydestä tiesin jo etukäteen, sillä niistä on kirjoitettu verkkosivuillamme sekä työsopimuksessani. Verokorttipohdintani selvisi ensimmäisenä työpäivänä, kun https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg pyysi minua lähettämään kyseisen dokumentin hänelle sähköisesti. Toimiston käytännöt selvisivät ensimmäisenä päivänä: pidämme yhteistuumin huolta toimistomme siisteydestä ja viihtyvyydestä.

 

Lue Tulokaskokemuksia -sarjani ensimmäinen osa, joka kertoo uuden työn aloittamisesta ja uuden työpaikan ensivaikutelmasta.

Jos haluat lukea lisää Eminen tulokaskokemuksia, tutustu Siirin Untuvikon uratarinoihin.

#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

Lyhytvideoiden 6 etua

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

The 6 Benefits of Short-Form Videos

Saattaisit pitää myös näistä
#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

Lyhytvideoiden 6 etua