Kun korona iski pienyritykseen | Yrittäjän koronapäiväkirja #1

”Pitäisikö vaihtaa johonkin halvempaan käsisaippuaan?” kysyin Leolta, kun pesin käsiäni monennetta kertaa Molton Browinin saippualla kotona. 

”Ei todellakaan vaihdeta!” huudahti Leo.

”Kaiken tämän synkkämielisyyden ja epävarmuuden keskellä meillä pestään kädet jatkossakin saippualla, jossa tuoksuu toivo ja hyvä arki,” Leo ilmoitti.

Korona on iskenyt myös Emineen

Ei, olemme kaikki edelleen terveitä, jos flunssaa ja köhää ei lasketa. Eristäydyimme Eminessä etätöihin jo yli viikko ennen tätä valtakunnallista omaehtoista karanteenia. Tapaamiset siirrettiin verkkoon hyvissä ajoin välttääksemme sairastumiset tai toisten tartuttamiset.

Mutta emme me ajatelleet kaksi viikkoa sitten, että korona iskisi Emineen.

Tässä epidemiassa ei turvassa ole kuitenkaan juuri kukaan tai mikään. Emme siinä mielessä ajattele olevamme erityisasemassa. Toivoisimme kyllä, että olisimme. Erityisasemassa ovat nimittäin ne yritykset ja työpaikat, joilla töitä riittää jopa kasvuksi asti. Niitäkin tarinoita on, ja niissä piilee meidän kaikkien toivo!

Tilanteen pakottamana meillä Eminessä on jouduttu päätymään koko henkilöstön osittaiseen lomauttamiseen toistaiseksi. Pääasiassa projekteilla pyöritettävässä liiketoiminnassa työt loppuvat kuin seinään, kun uusia projekteja ei käynnistetä. Työt sulivat meiltä alta, ja kaikki myyntineuvottelut vaikuttavat olevan toistaiseksi jäissä.

Ajankohta on meille myös siksi surkea, että meillä on aina vuoden työt tehty alku- ja loppuvuonna. Ja sillä alkuvuoden kassavirralla on maksettu vuoden keskivaiheille yritysasiakkaiden kesälomakausista johtuva kolmen kuukauden hiljaisempi aika. Nyt, kun kassavirta katkesi jo alkutekijöihinsä, pitää olemassa olevan venyä aika pitkälle tulevaisuuteen.

Mitä voi tehdä, kun korona iskee pienyritykseen?

Tällaisessa tilanteessa voi antaa paskahalvauksen ottaa yliote. Tai sitä vastaan voi taistella kaikin mahdollisin keinoin. Me valitsimme taisteluhengen. Kuuntelin viikko sitten Instagramissa Donald Millerin (StoryBrand) videoviestiä, jossa hän haastoi pohtimaan aiotko uhriutua vai aiotko selviytyä. Olisi tosi helppoa uhriutua. Mutta työllistävällä yrittäjällä on vastuulla monen muunkin henkinen ja taloudellinen turva. Ei auta itku markkinoilla.

Lomautusten lisäksi olemme tähän mennessä:

  • tehneet tarpeelliset muutokset ennakkoverotukseen.
  • käyneet läpi kaikki kulut ja katsoneet, missä voi nipistää,
  • huomioineet tosin mahdollisuuksiemme mukaan vielä pienemmät pitkäaikaiset yksinyrittäjä-kumppanimme,
  • hakeneet Business Finlandilta häiriötilarahoitusta uuteen palveluun, jota olimme muutenkin jo alkaneet suunnittelemaan,
  • saamme viimeistään kesäkuussa YEL- ja TYEL -alennukset,
  • ohjeistaneet työntekijämme hakemaan saatavilla olevia helpotuksia omaan talouteensa,
  • hakeneet itsekin omiin lainoihimme lyhennysvapaita voidaksemme nipistää omat yrittäjäpalkkamme myös minimiin.

Seuraavaksi laitan viestiä vuokranantajalle ja kerron hänelle tilanteesta.

Varman ohjeistukset lisämaksuajan hakemiseen (Tyel ja YEL) >>

Elon Tietoa asiakkaille koronatilanteessa >>

Helsingin seudun kauppakamari: Työeläkeyhtiöiden koronahelpotukset >>

Toivosta ei saa luopua vaikka järki on käteen otettava

Tässä tilanteessa voi edelleen käydä myös ”ihan hyvin”. Olemme täällä Eminessä osa ketjua, jossa joku odottaa aina sen seuraavan vastausta. Kun ketju alkaa jostain kohtaa purkautua, se saavuttaa myös meidät jossain kohtaa.

Lamaantuminen ja lomauttamisen alkamisen odottelu passiivisina olisi nyt kaikkein huonoin idea. Siksi olemme ryhtyneet entistä kovempaan taistoon.

Koko tiimi on nyt reilun viikon ajan kontaktoinut sekä olemassa olevia asiakkaita että potentiaalisia asiakkaita ahkerammin kuin kenties koskaan aikaisemmin. On ollut tärkeää ymmärtää, miten asiakkaillamme menee, ovatko he pysyneet terveinä, mutta saada myös valoa tulevaisuuteen. 

Tietysti meitä pelottaa epävarmuus siitä, kuinka kauan tätä kestää! Selviääkö näin pieni yritys sekä tämän yrityksen työntekijät taloudellisesti näissä olosuhteissa. Eristäytymisessä on surkeaa myös se, että osaa meistä pelottaa yksinäisyys ilman arkisia työkontakteja. Onneksi on Hangout! Yhteiset lounaat ja juttutuokiot jatkuvat myös lomautusten aikana.

Toistaiseksi jatkuvan pimennon varaan ei voi tehdä mitään muita suunnitelmia kuin pelastustoimiin liittyviä. Toivotaan, että pullossa riittää happea siihen asti, kun uusi tulevaisuus alkaa. 

Työt meillä järjestetään lomautuksen aikana siten, että yrittäjinä me Leon kanssa olemme edelleen töissä kaivamassa kultahippuja kiven ja kannon koloista. Muu porukka työskentelee nyt työn alla olevien projektien päätyttyä korkeintaan yhden päivän viikossa kunnes lomautukset keskeytyvät tai päättyvät. 

Vahvan yrityskulttuurin arvo lunastetaan nyt

Kollegani Tanja lähetti meille tämän Panun (Luukka) bloggaaman tekstin viikonloppuna. Siinä Panu kertoo, miten leidenshaftilaiset reagoivat heidän lomauttamisilmoitukseensa. Vertaisen kokemus ja oman porukkansa talkoohenkinen reaktio liikutti ja antoi tukea vaikeana hetkenä. 

Tuossa jutussa Panu nostaa esille, miten kulttuuri syö koronoita aamupalaksi. Näin tapahtui myös meillä. Vahvan yrityskulttuurin arvo lunastetaan vaikeina aikoina. Hetkeäkään ei meilläkään yksikään asettautunut työnantajan vastakkaiselle puolelle. Tapahtui välitön asemoituminen niin rintarinnan kuin Hangoutissa vain mahdollista on. 

Eilen illalla meillä oli Eminen alumnin ja nykyisten työntekijöiden yhteinen illanvietto. Hangoutissa, kuten tilanne nyt edellyttää. Vahva kulttuuri ei jäänyt vain nykyisten seinien sisälle. Se venyi eilen Vantaalta Nokialle, Nokialta Kallioon ja Kalliosta Helsingin toiselle puolelle saakka. Apua tarjoavat kädet ojentuivat ruudun läpi luokseni. Vaikka pahin olisi edessä, näitä ihmisiä ei meiltä voi kukaan tai mikään ottaa pois!

Lomautuksen alkuun on kuitenkin vielä vähän aikaa. Tässä ollaan täynnä toivoa ja suunnitelmia edelleen. Tekisi mieleni sanoa, että ”kuin lottokuponkia kädessään rutistava henkilö juuri ennen viikon lottoarvontaa. Kaikki on mahdollista! Joku voittaa aina.”

Ironista tämä on tietysti erityisesti siksi, että ahkeran ja sinnikkään työn ansiosta meillä oli kysyntää enemmän kuin kenties koskaan aikaisemmin. Myyntineuvotteluissa on ollut todella monta tahoa kukkaro kädessään, mutta ostokielto viestinä. Ja ostokiellon pituus on erittäin epäselvä.

Kerroin eilen Facebookissa tilanteestamme. Olin liikuttunut siitä sympatiasta ja tsempistä, joita saimme illan aikana kavereilta, asiakkailta, yhteistyökumppaneilta ja muilta yrittäjiltä. Kaiken harmaankin keskellä valoa tuomme me toisillemme. Pidetään siitä kiinni, koska meistä kukaan ei ole nyt yksin. 

Jos korona ei vaikuta teillä rekrytointimarkkinoinnin tarpeisiin tai työnantajakuvan kehittämisen suunnitelmiin, älä unohda meitä.

Ota yhteyttä meihin. Meillä on nyt lisätöille tarvetta.

Lisäksi haluan kannustaa etätöissä ja eristäytyneisyydessä painavaa mieltä ja jäykistyviä tietotyöläisiä tutustumaan meidän pitkäaikaisen työhyvinvointivalmentajamme, Sportsladyna tunnetun Hanna Antti-Poikan verkkovalmennuksiin täällä >>

Ilmaisia verkkovalmennuksia on Hannalla tarjolla Instagramissa, eli täällä >>

Myös Cuckoo Workoutilla on nyt tarjolla 30 päivän ajan ilmaiset taukojumpat >>

Pysytään terveinä!

#emineblogs Celebrating Success Magnet Awards 2024 Winners by Susanna Rantanen
02/05/2024

Celebrating Success: Magnet Awards 2024 Winners Shine Bright in Employer Branding Excellence

#emineblogs How Employer Branding is Incredibly Similar to Dating by Susanna Rantanen
24/04/2024

How Employer Branding is Incredibly Similar to Dating

header image for Instagram follower count matter less than view and like counts
09/04/2024

”Instagram follower count matters less than view and like counts”, says Adam Mosseri

#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Saattaisit pitää myös näistä
#emineblogs Celebrating Success Magnet Awards 2024 Winners by Susanna Rantanen
02/05/2024

Celebrating Success: Magnet Awards 2024 Winners Shine Bright in Employer Branding Excellence

#emineblogs How Employer Branding is Incredibly Similar to Dating by Susanna Rantanen
24/04/2024

How Employer Branding is Incredibly Similar to Dating

header image for Instagram follower count matter less than view and like counts
09/04/2024

”Instagram follower count matters less than view and like counts”, says Adam Mosseri