Henkilöbrändi vai asiantuntijabrändi? Podcast jakso #83

Henkilöbrändi vai asiantuntijabrändi?

Miten ne eroavat toisistaan? Vai eroavatko mitenkään?

Miksi henkilöbrändi ärsyttää meitä aiheena? 

Onko tällä lopulta mitään merkitystä?

Kerroin tämän podcastin jaksossa 81, miten minä olen rakentanut oman asiantuntijabrändini ja mitä hyötyä siitä on minulle ollut. Tässä Vaikuttava Työnantajabrändi -podcastin jaksossa kerron, miten ja miksi minä erottelen toisistaan henkilöbrändin ja asiantuntijabrändin.

Henkilöbrändi vai asiantuntijabrändi?

Koska kuuntelet Vaikuttava Työnantajabrändi -podcastia, sinulla on todennäköisesti vähintään kiinnostusta, kenties jopa ammatillinen tarve rakentaa omaa brändiäsi. Olet todennäköisesti tunnistanut, miksi tänä päivänä kaiken informaatiokohinan keskellä on koko ajan tarpeellisempaa erottua joukosta saavuttaakseen omat tavoitteensa ja pyrkimyksensä tehokkaammin ja varmemmin.

Henkilöbrändi tai asiantuntijabrändi on aiheena sellainen, joka koskettaa siksi sinua. Veikkaan, että kuuntelit tuon mainitsemani jakson 81, jossa kerroin oman tarinani kautta asiantuntijabrändini syntymisestä. Kenties mietit, miten sinä voit kasvattaa omaa vaikuttavuuttasi rekrytoijana, asiantuntijana tai yrittäjänä.

Olet sitten yrittäjä, kuten minä, paljon rekrytoiva esimies tai HR-osaaja, tai asiantuntija-ajatustyöläinen, myös sinun on mahdollista profiloitua ja hyödyntää modernin markkinoinnin keinoja saavuttaaksesi joko itse itsellesi tai sinulle asetetut tavoitteet.

Henkilöbrändi tuntuu ärsyttävän montaa sellaista, jotka eivät koe omakseen sosiaalisessa mediassa elämänsä esittelemistä ja omaisuutensa esittelemistä. Minäkin mietin pitkään, miksi en oikein löydä itseäni siitä maailmasta. Kunnes hoksasin, että minun luonteelleni ei varsinaisesti sovi henkilöbrändi-orientoitunut sosiaalisessa mediassa esiintyminen. Minun persoonaani istuu paremmin asiantuntijakärjellä esiintyminen

Ymmärrys henkilöbrändin ja asiantuntijabrändin eroista auttoi minua löytämään itselleni sopivan tavan hyödyntää massasta erottautumista. Ja mitä paremmin olen tämän tiedostanut, sitä helpompaa minulle on ollut myös kehittää omaa työkalupakkiani oman brändini rakentamisessa.

Kerron tässä podcastin jaksossa, miten minä erottelen henkilöbrändin ja asiantuntijabrändin. Kenties tämä avaa myös sinulle uusia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia löytää itsellesi parhaiten sopiva tapa hyödyntää sosiaalista mediaa ja markkinointia omien ammatillisten tavoitteidesi ja pyrkimystesi saavuttamiseksi.

Kuuntele jakso


Kuuntele jakso Soundcloudissa | Stitcher Radiossa | iTunesissa | Spotifyssa

Jakson kesto: 29:17 min

Mikä on henkilöbrändi?

Henkilöbrändi on minun mielestäni nimenomaan kyseisen henkilön brändi. Se nostaa itse henkilön keskiöön ja rakentaa mielikuvaa hänen luonteestaan, mieltymyksistään ja valinnoistaan. Hänen jakamansa viestit eivät välttämättä kerro lainkaan, missä hänen ammatilliset lahjansa ja kykynsä ovat. Tai mikä on hänen osaamisensa. Hän ei välttämättä edes myy osaamistaan vaan itseään välineenä.   

Hänelle on luontevaa jakaa arkeaan ja elämäänsä hyvinkin läheltä. Keskustella suuren yleisön kanssa hyvinkin henkilökohtaisista asioista, elämän ala- ja ylämäistä. Hän ei epäröi tuoda läheisiään julki ja avata oveaan meille omaan kotiinsa.

Henkilöbrändäys tarkoittaa minulle siis sitä, että yksilö rakentaa julkista mielikuvaa itsestään esittelemällä elämäänsä, itseään ja omaisuuttaan seuraajilleen. Mutta älä hermostu minulle vielä. En näe tätä lainkaan negatiivisena ilmiönä. Yritän tällä kärjistyksellä selkeyttää näkemääni eroa henkilöbrändin ja asiantuntijabrändin välillä. Odota siis vielä hetki, että saan kerrottua ajatukseni loppuun.

Mikä on asiantuntijabrändi?

Asiantuntijabrändi on puolestaan jonkin asian asiantuntijan tietoinen tapa asemoida itsensä omassa markkinassaan muista vastaavista osaajista erottuvana, erilaisena tekijänä ja toimijana. Asiantuntijabrändi perustuu oman asiantuntemuksen, eli tietyn osaamisen kuvaamiseen, esimerkkien antamiseen ja yleisön puolelle voittamiseen valitun asiantuntemuksen edustajana.

Hänen viestinsä sisällöt keskittyvät hänen asiantuntemukseensa liittyviin aiheisiin ja teemoihin, ja hänen yleisönsä edustaa todennäköisesti enemmän hänen asiantuntemuksensa kautta tulevaa yleisöä kuin hänen persoonansa kautta tulevaa yleisöä.

Asiantuntijakin tarvitsee henkilökohtaisuutta brändiinsä

Ihmiseltä ihmiselle, henkilökohtaisuus ja aitous ovat olleet vahvan brändin ytimessä jo pitkään. Minusta asiantuntija, joka ei anna itsestään mitään muuta kuin asiaa epäonnistuu brändin rakentamisessa. Brändi muodostuu vasta sillä tasolla, jossa yleisössä herää emotionaalisia reaktioita ja tuntemuksia tätä henkilöä ja hänen asiaansa kohtaa. 

Voimme miettiä jotain todella klassista esimerkkiä, vaikkapa yleistä mielikuvaa tutkijoista. He ovat todella syviä asiantuntijoita. He ovat viettäneet vuosikausia asiaansa tutkien ja siihen paneutuen. On selvää, että heillä olisi paljon annettavaa asiantuntijana. Mutta pelkkä asia ei herätä samanlaisia tunnekokemuksia kuin ihminen asiaan kytkettynä.

Vahvimmat brändit syntyvät siinä pisteessä, jossa vastaanottaja kokee voimakasta samaistumista ja mielten yhteyttä viestin kertojaan ja hänen sanomaansa. Siksi asiantuntijabrändi ei voi syntyä ilman henkilön kytkemistä asiaan.

Toisin sanoen: henkilöbrändillä ja asiantuntijabrändillä on paljon yhteistä, mutta kehittyessään, ne lähtevät selkeästi omille poluilleen.

Kuuntele tämä Vaikuttava Työnantajabrändi -podcastin jakso ja kerron sinulle tarkemmin, miksi ja miten minä erotan henkilöbrändin ja asiantuntijabrändin.

Olen muuten maininnut tässä jaksossa muun muassa ystäväni Elina Koivumäen, jota pidän suorastaan henkilöbrändikuningattarena. Minusta ei olisi rakentamaan brändiä Elinan tavalla, mutta hänen luonteeseensa ja persoonaansa hänen tapansa sopii täydellisesti!

Lisäksi mainitsen muutaman muunkin tunnetun henkilön, ja kerron samalla kumpaa brändityyppiä he mielestäni edustavat ja miksi. 

Vaikuttava työnantajabrändi© -podcastista

Eminen https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg Rantasen käsikirjoittama ja juontama Vaikuttava Työnantajabrändi© -podcast on suunnattu modernien kasvuyritysten johdolle, markkinoinnille ja HR:lle. Se ilmestyy joka maanantai. https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg tarjoilee varsin liiketoimintalähtöistä ja luovaa ajattelua talent-yleisöön vaikuttamiseksi.

Vaikuttava Työnantajabrändi© on Eminen https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg Rantasen kehittämä konsepti ja markkinoinnin metodi työnantajabrändin rakentamiseen digitaalisia ja sosiaalisia markkinoinnin keinoja hyödyntäen. Se on kehitetty erityisesti modernien kasvuyritysten skaalautumistarpeita ajatellen.

header image for Instagram follower count matter less than view and like counts
09/04/2024

”Instagram follower count matters less than view and like counts”, says Adam Mosseri

#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

Lyhytvideoiden 6 etua

Saattaisit pitää myös näistä
header image for Instagram follower count matter less than view and like counts
09/04/2024

”Instagram follower count matters less than view and like counts”, says Adam Mosseri

#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]