”Autoteollisuuden murros tarjoilee rekrytointiin tällä hetkellä sokeria: autoteollisuus on murroksessa oleva ala, jossa kasvu muun muassa sähköajoneuvopuolella tulee olemaan valtavaa. Se on iso mahdollisuus. Toisaalta se tarjoilee myös keskivahvaa chiliä: ainoana autoteollisuuden palveluiden tarjoajana Suomessa osaajamarkkina on tiukka!”
Näin sanoo Ira Silvendoin, joka työskentelee Valmet Automotivella organisaation kehittäjänä. Eikä Ira tiimeineen ole ollut ihan helpon tehtävän edessä.
Hiljattain Valmet Automotiven rekrytointitarpeet autoteollisuuden alalla ovat olleet jopa 1000 uutta työntekijää muutamassa kuukaudessa. Sähköajoneuvopuolen kasvaessa ja kehittyessä tahti ei suinkaan hidastu, vaan päin vastoin. Auton- ja akunrakentajien lisäksi yrityksen rekrytointitarpeet koskevat insinöörejä niin teknisessä tuote- kuin tuotantokehityksessä.
Ira totesi päätä huimaavien rekrylukujen keskellä, että niiden taklaaminen vaatisi myös työnantajakuvan kehittämistä ja Valmet Automotiven tunnettuuden kasvattamista näiden keskenään erilaisten osaajakohderyhmien työnantajana. Sitä varten olisi suunniteltava hyvät askelmerkit.
Eminen Vaikuttava Työnantajabrändi Metodi™️ toi helpotuksen työnantajabrändin rakentamisen aloittamiseen
”Alun perin löysin Eminen https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpgn Vaikuttava Työnantajabrändi -podcastin pariin työkaverini suosituksesta ja sitä kautta tutustuin Emineen. Aloimme Eminen kanssa yhteistyöhön, kun meillä Valmet Automotivella tuli eteen tarve tehdä suunnitelma työnantajabrändin kehittämiseen”, sanoo Ira.
Eminen Tanja ja Siiri loivat tähän hiljattain Vaikuttava Työnantajabrändi Metodin mukaisen viestintäsuunnitelman, joka sisältää konkreettiset tavoitteet, mittarit ja toimenpidepäätökset työnantajakuvan kehittämiselle. Rohkeus ja tavat viestiä erottautuvasti työnantajana on myös löydetty – Ira työryhmineen etenee parhaillaan suunnitelman mukaisiin, työnantajakuvan kehittämisen systemaattisiin toimenpiteisiin digitaalisissa kanavissa.
”Emine on auttanut meitä pääsemään eteenpäin ”kaikille kaikkea ja lopulta ei kellekään mitään” -ajattelusta. Siitä, että isona yrityksenä haluamme helposti rakentaa brändiä, joka puhuttelee niin kunnossapitoinsinööriä, talousasiantuntijaa, traineeta, mekatroniikkainsinööriä, autonrakentajaa, analytiikkaosaajaa ja 105 muuta nimikettä, joita meillä on. Olemme saaneet rönsyt poistettua ja kirkastettua ajatuksen, että täytyy tehdä valintaa siinä, mitkä osaajakohderyhmät ovat meille strategisesti tärkeimpiä ja/tai haastavimpia hankkia”, Ira kuvailee.
”Lisäksi olemme saaneet todella konkreettisia vinkkejä tämän kaiken tekemiseen – aina sieltä strategisesta kohderyhmämäärittelystä siihen pisteeseen, että miten ja millaisilla sisällöillä eri kanavissa ollaan”, Ira toteaa.
Alun perin tämä blogiteksti sai alkunsa Eminen Instagram-tilillä julkaistavasta Eminen Ystäväkirja -sarjasta, johon työystävämme Ira kirjoitti. Millaisen ystäväkirjamerkinnän hän teki, millaisen uravinkin hän antaa ja mitä hän sanoi yhteistyöstä Eminen kanssa?
Kerro vähän tarkemmin, millaista maustetta autoteollisuuden murros oikein tuo työnantajabrändin kehittämiseen ja rekrytointiin?
”Sokeria: autoteollisuus on murroksessa oleva ala, jossa kasvu mm. sähköajoneuvopuolella tulee olemaan valtavaa. Se on mahdollisuus meille ja alan osaajille.
Chiliä, vahvuudeltaan 7 tai 8… Ainoana autoteollisuuden palveluiden tarjoajana Suomessa osaajamarkkina on tiukka ja kehitämme ja kasvatamme osaamista paljon itse. Tarvitsemme niin autonrakentajia (ala, jota et voi Suomen ammattikouluissa oppia) sekä teknisiä insinöörejä tuote- ja tuotantokehitykseen.
Kilpailuvalttimme kilpaillussa autoteollisuudessa on joustavuus – mikä välillä on tarkoittanut suurien työntekijämäärien nopeaa rekrytointia. Meille ”ihan normi” on 1000 uutta työntekijä vuodessa, parhaimmillaan 1000 uutta työntekijää parissa kuukaudessa.
Tämän lisäksi tarvitsemme syvälle erikoistuneita insinöörejä tuotekehitykseen Suomessa sekä Saksassa. Saksassa kilpailemme samasta työvoimasta esim. Mercedes Benzin, Volkswagenin, BMW:n, Porschen ja Audin kanssa – yritysten, jotka ovat vetovoimaisilla brändeillään valovuoden päässä meistä. Tämä tuo myös ”pientä” lisäpotkua hommaan.”
Jakaisitko kanssamme vielä jonkin oman oivalluksesi työnantajabrändin rakentamiseen ja rekrytointiin liittyen?
”Tämä on peruskauraa, mutta tuntuu vielä paikoin unohtuvan: kaikki tekeminen lähtee yrityksen sisältä. Sitten se vain valjastetaan viesteiksi. Brändi on juuri niin vahva kuin olette organisaationa ja yhteisönä, johon osaaja tulee osaksi.
Itse haluan oppia vielä siitä, miten tämän pystyy viestimään paremmin. Olen myös pohtinut sitä, että miten keinovalikoimaa kokemusten välittämiseen työpaikasta voisi vielä laajentaa. Miten hakija voisi kaikilla aisteilla päästä kokemaan sen, millainen työpaikka tämä minulle olisi?
On hassua ajatella, että yleensä esimerkiksi uutta autoa ostaessa pääset tutkimaan sen paremmin, (koeajo, referenssit, tekniset tiedot, takuut, muiden fiilikset yms.) kuin mahdollisen tulevan työpaikkasi. Miten voisi koeajaa uutta työtehtävää ja -yhteisöä?
Olemme hyödyntäneet tässä mm. vierailuita, jossa työnhakija pääsee livenä näkemään, millaista siellä autotehtaalla on, sekä juttelemaan jo työssä olevien kanssa. Paras oma työnhakukokemukseni on ollut sellainen, että minut kutsuttiin ”koevuoroon” – työnantaja pääsi näkemään kuinka minä sovin työhön ja yhteisöön ja vice versa. Tämä johti sopimukseen, ja viihdyin paikassa 3 vuotta. Ehkä suomalaisten työpaikkojen ovet avautuvat tulevaisuudessa helpommin tällaiselle?”
Entä minkä työelämä- tai uravinkin antaisit Eminen yleisölle?
”Jos on mahdollisuus, tartu siihen. Luo myös itse mahdollisuuksia: tuo esiin omat ajatuksesi ja myy ne organisaatiossa – ne saattavat lähteä lentoon ja löydät itsesi mitä mielenkiintoisimmista paikoista. Tämä on ollut oman urakehitykseni yksi keskeinen tekijä.”
Mitä sanoisit Eminen kanssa tehdystä yhteistyöstä?
”Olemme Tanjan ja Siirin kanssa juuri saaneet suunnitteluprojektin maaliin. Eminaattoreissa on mahtavaa juuri se, että he ovat kuin ystäviä: suhde on mutkaton, homma toimii, dialogi on sujuvaa ja kuitenkin asiat pystytään sanomaan suoraan. Ympäripyöreä sekoilu ja asiakkaan huonojen ideoiden mielistely ei kuulu tähän suhteeseen – ja sitä arvostan eniten!”
—
Lue lisää Eminen ja asiakasystäviemme yhteistöistä:
Case HSY – Vaikuttava Työnantajabrändi antoi konkreettiset työkalut työnantajakuvan kehittämiseen
Case Varian Finland: Osaamista siirtävä työnantajakuvan kehittäminen