Action! Eli millainen on hyvä uravideo?

Tuntuuko siltä, että kaikki tekevät nyt videoita? Toinen toistaan kekseliäämpiä ja vakuuttavampia. Ei mikään ihme, sillä erilaiset videotuotannot ovat lisääntyneet viime vuosina todella paljon ja vallanneet sijaa  myös rekrymarkkinoinnista ja työnantajakuvan rakentamisesta. Uravideoiden suosiota selittää paitsi oman viestintäsisällön tärkeyden tunnistaminen myös niiden tuotannon yleistyminen ja – yksinkertaisesti – liikkuvan kuvan suosio sosiaalisessa mediassa. Yrityksille on avautunut uudenlainen mahdollisuus tehdä omaa ”broadcastia” ja saada sanansa kuuluviin. Video on osoittautunut hyväksi keinoksi avata ovi yrityksen sisäiseen maailmaan.

 

Ketä haluat puhutella uravideolla?

 

Onko sinulla paineita tehdä menestyksekästä rekrykampanjaa tai tarvetta rakentaa yrityksenne työnantajakuvaa? Oletko kenties määritellyt jo videosi kohderyhmän, jonka huomiota haluat tavoitella? Jos et, määritä kohderyhmäsi nyt. On tärkeää ymmärtää ketä haluat videollasi puhutella. Ei ole tarpeen yrittää miellyttää kaikkia katsojia.

Ennen videototeutuksen käytännön järjestelyjä pohdi hetki mitä haluat videon katsojan tuntevan ja muistavan videon katsottuaan. Kiteytä tavoitteesi ja toiveesi tunnelmasta paperille ennen etenemistä tarinankerrontaan.

 

Miten haluat tarinasi kertoa?

 

 Tässä vaiheessa saatetaan harhailla houkuttelevalle oikopolulle, eli siirrytään suoraan tuotannollisiin asioihin ja ulkokultaisiin ideoihin. Pakita hieman, käytä aikaa tarinan hahmottamiseen ja sisällön kartoittamiseen.

”Jos muistat tekstistäni vain yhden asian, olkoon se tämä: Käytä aitoja työntekijäkokemuksia uravideosi tarinan perustana!”

Älä osta pelkkää ulkopuolista ideaa, vaan tunnista yrityksen kulttuurille ominaiset piirteet ja päästä ihmiset ääneen. Huomaat tarinoiden avautuvan eteesi, sen kuin poimit koppeja ja jäsennät tarinan konseptiksi. Vinkki: Totuudenmukaisen mission avaaminen tuo yleensä esiin erityisen vahvoja tunteita. Muista, että työnantajakuvan rakentamisessa persoonallinen ja totuudenmukainen ”tone of voice” on paikallaan. Suosittelen jättämään brändikäsikirjan sivummalle, jos suinkin mahdollista – sieltä kannattaa toki poimia tyyleihin ja tapoihin (filtterit, kirjasimet, ikonit) sopivat esitystavat, sillä tunnistettavuus ja yhdistettävyys kokonaisbrändiin on vain eduksi, mutta ei kannata antaa sen jarruttaa liikaa. Kultainen keskitie löytyy kyllä!

 

Okei, miten sitten teen tällaisen videon?

 

Vaihtoehtoja on monia, tarvitset vain hieman lisätietoa sinulle oikean valinnan tekemiseen. Haluatko linjakkaan ja viimeisen päälle taiteillun videotarinan, jossa jokainen pikseli on kohdillaan ja brändinmukaiset pilkut viilattu? Tarvitset lähes poikkeuksetta ammattilaisen mukaan sekä tarinallistamiseen että tuotantoon (sekä kohtuullisen lompakon). Vai onko pääasia, että saat avattua miltä teillä näyttää, tuntuu ja kuulostaa, sekä kerrottua tarinanne osana muuta kampanjasisältöä? Saatat pärjätä omin avuin kohtalaisen pitkälle. Tällöin tarvitset sisällöntuottajanne tekemään kartoitukset, konseptoimaan idean ja käymään sen läpi työryhmän kanssa, käsikirjoittamaan videon tuotannon, käyttökokemusta videokamerasta (niin, ja se kamera), ohjaustaitoja, editointiosaamista ja lopulta niitä kampanjointitaitoja. Sanomattakin selvää, ettei tästä kuitenkaan tarvitse selvityä itse – toteutukseen kannattaa harkita osaavaa kumppania, joka ymmärtää, mistä uravideoiden sisällön tulee koostua, jotta se puhuttelee kohderyhmiä.

 

Ota koppi, tässä muutama videoknoppi

 

Videot kannattaa pitää kevyinä, välittää pääasiassa yksi tai kaksi pääviestiä sekä jättää ilmaa tarinankerrontaan niin, että katsoja ei hengästy. Kestoltaan toimivimmiksi on todettu noin minuutin mittaiset videotarinat (yli kahden minuutin tarinat vain harkiten), joissa on mukana tekstitys. Tämä siksi, että sisältöjä kulutetaan jo eniten mobiililaitteilla paikoissa, joissa ei ole rauhaa katsella sisältöä kaikilla aisteilla. Jättäähän videosi katsojalle olon, että haluan syventää tuttavuutta? Luo toimintakehote joko sisältöön tai loppukaneetiksi, niin käyttäjän polku vie paikkaan, jonne hänet halusitkin: urasivuillenne, työpaikkailmoitukseen ja lopulta sinne hakemuksen jättämiseen. Muista myös varmistaa, että nämä ovat katseenkestävät.

 

Vinkit onnistuneeseen uravideoon (1)

 

Kiinnostaako kurkata, missä tuotannoissa me olemme olleet mukana? Katso vaikka OPn videot, joissa olimme kumppanina luomassa tarinoita sekä vaikuttamassa vahvasti lopputulokseen: op-ura.fi. Voimmeko auttaa myös sinua?

 

Muita hyviä esimerkkejä:

Fjord: Kevyt toteutus, jossa meininki ja ihmiset pääosassa

Unity: Hyvän fiiliksen video työskentelystä yrityksessä

 

*Lue vielä Case GE:sta, jonka osuvan sarkastiset rekrymarkkinointivideot herättävät taatusti hilpeyttä.

#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

Lyhytvideoiden 6 etua

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

The 6 Benefits of Short-Form Videos

Saattaisit pitää myös näistä
#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

Lyhytvideoiden 6 etua