Asiantuntijaosaamisen kehittäminen ja vaikuttavampi työnantajabrändi – Podcast jakso 25

Miten yritys voi tukea asiantuntijaosaamisen kehittymistä ilman, että työntekijöitä tarvitsee lähettää yhdellekään kurssille, koulutukseen tai seminaariin? Tämä koskee erityisesti sekä pieniä että syystä tai toisesta vähävaraisia yrityksiä, mutta sopii kuunneltavaksi ihan kaikille asiantuntijayrityksille.

Asiantuntijaosaamisen kehittäminen on strateginen investointi

Tämän jakson keskeinen sanoma on se, että yrityksen koko tai kassatilanne eivät saa olla esteitä asiantuntijaosaamisen kehittämiseen, jos yrityksen strategia edellyttää vahvaa asiantuntijaosaamista. On löydettävä keinot ja hyväksyttävä osaamisen kehittäminen osana investointeja, joita strategian toteuttaminen edellyttää. Kurssien, valmennusten ja seminaarien sijaan katse kannattaa suunnata johtamiskulttuuriin, esimiesten ja työntekijöiden henkilökohtaisiin asenteisiin sekä yrityksen rakenteisiin, jotka joko tukevat tai estävät osaamisen systemaattista kehittymistä.

Inspiroiduin tähän aiheeseen luettuani muutama viikko sitten Markkinointi & Mainonta -lehdestä jutun, joka koski mainos- ja markkinointialan sisäistä osaamista ja erään asiakkaan mukaan ”sellaista osaamisen puutetta, josta syystä he eivät saa markkinointibudjettiaan käytettyä, kun ei ole järkevää ostettavaa”. 

Artikkelissa eräs alan konkari perusteli asiakkaan kokemusta sillä, että ala kehittyy niin hurjaa tahtia, etteivät huonosti pärjäävät alan yritykset kykene investoimaan tarvittavaan osaamiseen. 

Yritykset, joiden strategian toteuttaminen nojaa asiantuntijaosaamiseen ei ole varaa olla investoimatta osaamisen kehittämiseen. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa työntekijöiden lähettämistä kursseille ja seminaareihin. Asiantuntijaosaamisen kehittämisen tulisi löytyä tällaisen yrityksen strategisesta yrityskulttuurista.

Koska strateginen yrityskulttuuri on keskeinen osa Vaikuttavampaa Työnantajabrändiä, halusin tämän viikon jaksossa jakaa miten Eminen strateginen yrityskulttuuri tukee erityisasiantuntijaosaamisen kehittämistä ja ylläpitämistä. Sillä se todella vaikuttaa positiivisesti sekä meidän yritysbrändiimme että omaan työnantajabrändiimme.

Jakson sisältö

Tässä jaksossa kerron Eminen ja oman osaamiseni kehittämisen esimerkkini kautta, miten pieni ja erityisasiantuntijaosaamiseen strategisesti nojaava Emine tukee työntekijöidensä asiantuntijaosaamisen kehittymistä ja ylläpitämistä.

Emine on alusta asti nojannut edelläkävijäosaamiseen, joka mahdollistaa ns. innovaatiostrategian toteuttamisen. Koska olen itse vahvasti kehittäjäihminen, olen halunnut rakentaa oman yritystoimintani tässä tapauksessa palvelukonsepti-innovaatioiden varaan. En ole itse koskaan ollut innostunut rutiininomaisesta työstä, joksi koen markkinoilla valmiina olevien tuotteiden ja palveluiden myynnin. Siitäkin huolimatta, että osa meidän työtä on ensin opettaa asiakkaat tarvitsemaan kehittämiämme uusia palvelukonsepteja. Asiakkaamme saavat parhaan arvon meiltä juuri siksi, että emme myy sitä, mitä saa muualta vaan myymme sitä, minkä olemme huolella kehittäneet tuottamaan asiakkaalle pitkäkestoisesti vaikuttavampaa työnantajabrändiä.

Yrittäjänä minulla on tähän mahdollisuus, koska voin itse päättää, mitä me teemme, miten teemme ja minkälaiset tuotot ovat meille riittävät missäkin vaiheessa yrityksen elinkaarta.

Tässä jaksossa kerron meidän esimerkkimme valossa seuraavista asioista:

  • Strategiseen yrityskulttuuriin rekrytointi
  • Luottamuksen rooli osana kulttuuria
  • Organisaation rakenteet osaamisen kehittämisen tukijana tai estäjänä
  • Oppimista edistävä labrailukulttuuri
  • Esimiehen rooli jatkuvan oppimisen mallina ja mahdollistajana
  • Eminaattorien rooli osaamisen jakajina ja toistensa sparrailijoina
  • Asiakaslupauksen lunastamisen himon elinkaari
  • Osaamisen kehittäminen oman markkina-arvon ylläpitäjänä

Yrityksen strategia kertoo, kuinka tärkeää osaamisen kehittäminen ja ylläpitäminen on

Eminen strategian toteuttaminen ja asiakaslupauksemme lunastaminen edellyttävät tätä jatkuvaa osaamisen kehittämistä. Olemme luvanneet olla edelläkävijä ja opastaa asiakkaitamme heidän talent-yleisöihinsä vaikuttamisessa. Koska vaikuttamisen keinot muuttuvat käsi kädessä muuttuvan maailman kanssa, emme voi myydä tismalleen samaa, mitä myimme viime vuonna.

Osaamisen kehittäminen ja ylläpitäminen on meille strategisesti aivan kriittistä.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että Eminen osaamistarpeisiin valmiita työntekijöitä ei ole markkinoilla valmiina. Eikä heidän erityisasiantuntemuksensa kehittämiseen ole tarjolla kursseja ja koulutuksia Eminen ulkopuolella. Siksi oppiminen nimenomaan Eminen asiantuntijuuteen tapahtuu vasta työsuhteessa Emineen. 

Teemme tätä tietysti ja tiettyyn pisteeseen saakka nopean kasvun ja kannattavuuden kustannuksella, mutta tämä malli palkitsee meitä ja tuottaa asiakkaillemme kestävämpää arvoa kuin se olemassa olevan myynti. Ja se vetää puoleensa myös todella skarppia, innostunutta ja uranuurtamis-kykyistä osaajaa.

Syy, miksi nostin tämän aiheen Vaikuttava Työnantajabrändi -podcastiin liittyy nimenomaan yrityksen strategiaan ja siihen, miten kullakin yrityksellä on tapana lunastaa asiakaslupaustaan. Mikäli teidän asiakaslupauksenne lunastaminen edellyttää asiantuntijaosaamisen kehittymistä, sinun kannattaa kuunnella tämä podcast-jakso. 

Lämpimin terveisin

 

 

Kuuntele jakso

 

 

Kuuntele jakso Soundcloudissa

Jakson kesto: 30:11 min

 

Ensi viikolla aiheena on inbound rekrytointi! Kuullaan paremmin!

 

Vaikuttava työnantajabrändi© -podcastista

Eminen https://emine.fi/wp-content/uploads/2023/08/j0424377.jpg Rantasen juontama Vaikuttava työnantajabrändi© -podcast on suunnattu moderneille HR-ammattilaisille, jotka haluavat vaikuttaa omalla työllään edustamansa yrityksen liiketoimintastrategian toteuttamiseen ja bisneksen tavoitteiden saavuttamiseen. @rantanensusanna jakaa viikoittain käytännön vinkkejä, ideoita ja kokemuksia siitä, miten yritys voi vaikuttaa määrittämiinsä talent-yleisöihin modernin työnantajabrändin rakentamisen, eli tarinallistamisen ja HR-sisältömarkkinoinnin keinoin. 

#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

Lyhytvideoiden 6 etua

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

The 6 Benefits of Short-Form Videos

Saattaisit pitää myös näistä
#emineblogs Blog Header with text Using Trello in Employer Branding by Susanna Rantanen & Nora Nykänen
29/02/2024

Using Trello in Employer Branding

Blog header Improving inclusivity with modern employer branding
04/02/2024

Improving inclusivity in the workplace with modern employer branding [Susanna Keynote]

The 6 Benefits of Short-Form Videos blog header
18/01/2024

Lyhytvideoiden 6 etua